Mælkeerstatning til smågrise kan løfte antallet af pattegrise pr. so samt en højerefravænningsvægt, men det kræver overvågning og investeringer.

- Det koster 12,5 kroner per gris, at bruge anlæggene med mælkekopper, hvor 80-90 procent går til mælkeerstatningen. Men det er muligt at opnå en en vægtforøgning på 650 gram pr. pattegris ved fravænningen og en lavere dødelighed blandt grisene, sagde Lars Winther, der er svinerådgiver ved LandboNord, da han talte til semiar ved svinekongres i Herning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sammen med Louise M. Pedersen, der er seniorkonsulent ved Anlæg & Produktionsstyring hos Seges, præsenterede de resultater af at bruge mælkeerstatning som et middel til at have større kuld grise ved hver enkelt so.

Et af budskaberne var, at fordelene ved de såkaldte mælkekopper til pattegrise skal holdes op mod de potentielle risici, der er ved at have flere pattegrise ved hver enkelt so.

- Når man reducerer antallet af ammesøer, er der en risiko for en højere pattegrisdødelighed og en lavere fravænningsvægt, sagde Marie Louise M. Pedersen.

Potentiel bonus

Netop risikoen ved højere pattegrisdødelighed og en lavere fravænningsvægt er det, der kan modvirkes ved at anvende mælkekopperne. Det er, ifølge både Lars Winther og Louise M. Pedersen, nogle faldgruber, du skal kende til og modvirke, for at projektet med mælkekopperne skal lykkedes. Da en stor del af prisen går til selve mælkepulveret, er det vigtigt at have en stærk fokus der.

- Man skal sikrer sig at restmængder og spild skal være minimalt, da mælkepunlveret er dyrt, siger Lars Winther.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er også vigtigt at have god management, da mælkeanlægget skal holdes rent og grisene fortsat skal passes.