Tidligt mandag morgen den 19. december begyndte telefonen at kime hos økologikonsulent Jens Peter Hermansen og hans kolleger i Økologisk Landsforening. Det fortsatte hele dagen og dagene efter. I røret var landmænd, som ville forhøre sig om mulighederne for at omlægge til økologisk drift.

Årsagen var offentliggørelsen af en prognose fra Økologiske Landsforening, der pegede på et massivt fremtidigt behov for ekstra økologisk produktion for at kunne matche forbrugernes efterspørgsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planteproduktionen er et vigtigt tema i prognosen, men også på den animalske side er der særdeles positive tendenser. Derfor er Jens Peter Hermansen ikke i tvivl om, at den enorme interesse også vil afspejle sig på Nutrifair, hvor Økologisk Landsforening har en stor rådgivningsstand.

- Vi kommer på Nutrifair til at møde producenter, som er rigtig interesserede i at høre om mulighederne for at komme med i det, der kun kan betegnes som en succeshistorie. Vi kommer også til at møde producenter, som allerede nu er i gang med en omlægning, for vi kan jo se på tallene, at vi allerede næste år kommer til at have mere både oksekød og mere fjerkræ og over 100.000 ekstra slagtesvin, fortæller Jens Peter Hermansen og fortsætter:

- Der er absolut brug for husdyrproducenterne. Kigger vi på de historiske tal, er der sket en konstant positiv udvikling i markedet, og hvis vi ser bare to-tre år frem, er vi overbeviste om, at behovet er større end i dag.

Han tilføjer, at en eventuel omlægningsproces tager tid. Derfor er det nu, kuglerne skal støbes, så man er klar, når mejerier og slagterier atter har brug for nye producenter af økologisk mælk, svinekød, fjerkræ med videre.

- Det er nu, man bør træffe beslutningerne i forhold til den strategiske udvikling af ens produktion, bemærker økologikonsulenten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Takket være fondsmidler kan de besøgende på Nutrifair bestille et gratis omlægningstjek hos Økologisk Landsforening.

- Vi tilbyder, at en fagkonsulent kommer ud og besøger bedriften, bruger et par timer på at se på gården - staldforholdene, markerne, maskinerne med videre. Så får man en snak om investeringsbehov, tidshorisont, selvforsyningsgrad med mere ved en eventuel omlægning. Det hele er gratis og uforpligtende, og vil man føre planerne ud i livet, kan man samarbejde med os, men man er også velkommen til at bære skitser og ideer ned til sin egen landboforening, hvis man foretrækker det, understreger Jens Peter Hermansen.

I øvrigt vil landsforeningen - som led i ønsket om at hjælpe unge ind i erhvervet - afholde møde med agrarøkonomstuderende fra Dalum landbrugsskole på Nutrifair. De studerende undersøger mulighederne for alternativer til konventionel svineproduktion og har stor interesse i det potentiale, der ligger i den økologiske svineproduktion.

- Hvis andre uddannelsesinstitutioner ønsker et lignende møde, er de velkomne til at kontakte mig. Vi vil i det hele taget lave en række tiltag overfor uddannelsesinstitutionerne i det kommende år for at sikre producenter til den stigende efterspørgsel på økologiske varer, siger Jens Peter Hermansen.lib