Torben Hansen fra Lykkesholm ved Ejby er glad for sin nye kobørste, som han har kørt test på for virksomheden Celi Invest fra Vejle.

- Selvom vi har andre kobørster i stalden, kan vi klart se, at køerne foretrækker denne børste, og man kan jo ikke snyde en ko. Den vil altid vælge den børste, der er nemmest at komme til og mest behagelig, fortæller Torben Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af styrkerne ved børsten er ifølge direktør Carsten Papuga, Celi Invest, at børsten hænger længere fra væggen, så det bliver muligt for flere køer at bruge børsten samtidigt. Børsten er desuden ophængt i et stærkt kardanled, der giver en ekstra bevægelighed for børsten, idet den kan svinge til alle sider.

- Børsten aktiveres først, når koen skubber til den, og samtidig skifter den retning for hver gang, den starter, så børster ikke slides uens, fortæller Carsten Papuga.

Børstens rotering er styret af en elektronisk tiltfunktion, som stopper efter 60 sekunder, når børsten hænger vertikalt. Børsterne er designet til at have et lavt energiforbrug.

Der er indbygget en sikkerhedskappe mellem børste og motor for at mindske risikoen for halebrud. Yderligere er der indbygget en overbelastningssikring, hvor børsten ændrer rotationsretning ved overbelastning.

Celi Invest har leveret to forskellige børster til Lykkesholm. Børsten Matilde er en mindre børste, der ifølge Carsten Papuga er særlig velegnet til mindre dyr såsom kvier, mens børsten Karoline er udformet således, at køerne kan blive soigneret over næsten hele kroppen. ?