Lyt til artiklen:

Forenklede regler hjælper med at få flere minivådområder

00:00
Hastighed: ???x
02:28

Reglerne for etableringen af vådområder har indtil nu været unødvendigt bureaukratisk i flere tilfælde, og ifølge landboforeningen Spiras betyder de mange benspænd, at landmændene er tilbageholdende med at få etableret minivådområder.

- Enhver forenkling og præcisering af reglerne tager vi imod med åbne arme. I det her konkrete tilfælde var reglerne tidligere alt for firkantede og teoretiske. Der er sikkert nogen landmænd, der uforstående har fået afvist at etablere et minivådområde. Det er forhåbentligt slut nu, så er vi grundlæggende positive over for den her slags ændringer, siger Johan Schmidt, der er bestyrelsesmedlem i Spiras, der er Syddanmarks nye landboforening og en sammenlægning af Kolding Herreds Landbrugsforening, Sønderjysk Landboforening og LandboSyd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrugsstyrelsen ændrer praksis for, hvornår et minivådområde forventes at have en negativ betydning for et vådområde eller et lavbundsprojekt. Ifølge Spiras er det gået op for Landbrugsstyrelsen, at de hidtidige antagelser om effekten af et minivådområde har haft en overdimensioneret betydning for kommunens vurdering. Derfor ændres praksis til, at kommunen skal foretage en konkret vurdering i hvert tilfælde i stedet for at følge de meget teoretiske antagelser.

Nye tiltag gør det nemmere at anlægge minivådområder

Se også:

Nye tiltag gør det nemmere at anlægge minivådområder

Spiras mener, at reglerne for minivådområder stadig har nogen faldgruber, som Landbrugsstyrelsen hurtigst muligt bør tage fat på. Det er eksempelvis tæt på umuligt at ændre i et projekt, hvis Landbrugsstyrelsen først har godkendt placeringen. Det kan ske, at kommunen efterfølgende ønsker minivådområdet flyttet en smule på baggrund af nogen lokale forhold. Den ændring kan Landbrugsstyrelsen ikke klare, så landmanden er fanget mellem stat og kommune.

- Jeg har hørt om nogen landmænd, som i god tro har fået en placering godkendt af Landbrugsstyrelsen. Efterfølgende siger kommunen så, at minivådområdet skal flyttes nogen meter til den ene eller anden side. Her har Landbrugsstyrelsen sagt nej, og at landmanden måtte søge på ny. Det er helt håbløst, og der ikke bliver etableret minivådområde. Landmanden er fanget mellem to myndigheder, siger Johan Schmidt.

Ansøgningsrunden for minivådområder 2023 er fra den 4. september til den 4. oktober.