Lyt til artiklen:

900 landmænd skal deltage i undersøgelse om håndtering af ASF

00:00
Hastighed: ???x
02:02

Et spørgeskema er netop udsendt til 900 landmænd. Forskerne vil spørge ind, hvor svineproducenterne ser risikoen for at få ASF ind i landet.

Det er en opgave IFRO under Københavns Universitet udfører for Fødevarestyrelsen, som en del af myndighedskontrakten mellem IFRO og Fødevareministeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lektor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Tove Christensen og forskerne Jakob Vesterlund Olsen og Sigrid Denver, står bag undersøgelserne om ASF.

Samme institut har tidligere lavet beregninger af, hvad det vil koste Danmark, hvis ASF kommer ind i landet. Med den nye undersøgelse vil forskerne i højere grad spørge den enkelte producent, hvor de i deres drift og hverdag ser problematikker og risiko for smitte i forhold til ASF-smitte.

Svage led i smittebeskyttelse

- Vi vil spørge ind til, om de ser nogle problemer, om de ser nogle svage led i smittebekæmpelsen. Det kan for eksempel være i forhold til kød, der kommer ind i landet, og på en eller anden måde kommer i kontakt med danske bedrifter. Det kan være personer, der går på jagt i udlandet, som måske ikke er helt bevidste og gode nok til at desinficere støvler og vaske udstyr efter jagt. Det kan også være andre ting, som de har spottet, som svagheder, eller anbefalinger, der er svære at følge i hverdagen, fortæller Jakob Vesterlund Olsen, forsker ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi.

Spørgeskemaet skal udmunde i en udredning til Fødevarestyrelsen, hvor forskerne ridser op, hvor de ser de største risici i forhold til at få ASF ind i landet.

- Vi glæder os til at få resultaterne - forhåbentlig er vi klar med resultater i januar, fortæller Tove Christensen, lektor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet.