Et mobile koncept giver mulighed for selv at klimastyre, regulere og overvåge stalden i én samlet, integreret løsning.

KJ Klimateknik vil demonstreret en række nyheder med klimastyring på Nutrifair 2020.

Brugervenlighed og overblik er i fokus KJ Klmatekniks helt nye klimastyring. Det digitale og mobile koncept er banebrydende, fordi det tager overblik til helt nye dimensioner, når det kommer til klima og ventilation i svinestalden, skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Hos KJ Klimateknik glæder man sig til at demonstrere konceptet, der går under navnet Odin, på NutriFair, for konceptet er meget mere end blot endnu en app i rækken:

- Vi er gået all in med denne løsning. Der er ingen betjeningspaneler ude i stalden overhovedet, i stedet foregår alt mobilt, så landmanden har mulighed for at fjernbetjene klimastyringen på alle sine bedrifter via sin smartphone eller PC, siger Allan Pedersen, indehaver KJ Klimateknik.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Tunet udsugning

Som ventilationsspecialist er det vigtigt at følge med udviklingen hos kunderne. Derfor lancerer KJ Klimateknik på NutriFair en tagudsugning med en kapacitet på hele 27.100 m3/h. Det er en kapacitetsforøgelse på ikke mindre end 35 procent. Udsugningen, med en indvendig diameter på 820 mm, er udstyret med en kraftig men energivenlig EC-ventilator model Optivent.

Svineri i lejet er en udfordring, som mange svineproducenter kender til. KJ Klimateknik har med Direct Air udviklet en løsning, der kan reducere eller fjerne problemet. Direct Air består af en specialdesignet loftsventil, der monteres direkte over grisenes lejeområde. Ventilens åbningsgrad styres trinløst fra 100 - 40 procent ved udetemperaturer mellem 16 og 19 °C via Dr. Gemini Graph, der i øvrigt styrer klimaet i hele stalden.

En feature, som fungerer rigtig godt i kombination med Direct Air er automatisk huleopluk til toklimastalden. En nyudviklet software til klimastyringen Dr. Gemini Graph sørger for at hullernes låg åbnes over tid via intelligente servomotorer. Dermed reguleres åbningen af hulen automatisk i den samme enhed, som styrer klimaet i hele stalden. Hidtil har det krævet en ekstra styring. Som noget nyt er Dr. Gemini Graph samtidig blevet udstyret med en pulse-funktion, så alle staldens hulelåg kan åbnes med ét enkelt tryk. Dette forenkler inspektionsrunden betydeligt, skriver KJ Klimateknik.

Ekspert i luftrensning

På NutriFair 2020 er det muligt at få en demonstration KJ Klimatekniks biologiske luftrenser BAC-1. Ifølge ejer Allan Pedersen er det er en stor fordel, at renseren ikke kun er effektiv overfor ammoniak, som kan reduceres med 89 procent, men også overfor lugt og støv. Det er således muligt at fjerne husdyrlugten helt fra afgangsluften, ligesom mængden af støv kan nedbringes med 96 procent.

En andet væsentligt parameter ved KJ Klimatekniks luftrenser er de meget lave driftsomkostninger. - Vi forventer, at de fleste landbrug vil kunne nøjes med en delrensning, hvor eksempelvis 50 procent af staldluften suges igennem luftrenseren, siger Allan Pedersen.

- Således vil driftsomkostningen til vand, strøm, adjektiver og service typisk kunne holdes på ca. 4 kr. pr. produceret slagtesvin, siger han.

Luftrenseren er blevet til i samarbejde med tyske Rimu, der har arbejdet med biologisk luftrensning i over 20 år. Rimu har således over 400 anlæg kørende i Tyskland, hvor teknologien har vist stor driftsstabilitet. BAC-1 er netop blevet optaget Miljøstyrelsens Teknologiliste og er dermed godkendt af myndighederne.

Et alternativ til den biologiske luftrenser er den kemiske luftrenser MAC-2 fra Munters. KJ Klimateknik er blevet eneforhandler af denne luftrenser, der udelukkende fjerner ammoniak. MAC-2 er godkendt både til udsugning fra staldrummet samt til delrensning via gulvudsugning. Luftrenseren er billig i anlægsinvestering og er meget enkel at servicere, skriver virksomheden.