Lyt til artiklen:

Læservideo: Maskinstation crimper korn

00:00
Hastighed: ???x
01:49

Langelund Maskinstation har indsendt en video af maskinstationens to Stade hammermøller, der sætter maskinstationens Xerioner op i omdrejninger for tiden.

I videoen crimpes der korn med 25 til 35 procent vand, og det er ingen sag for de to Stade hammermøller, det fortæller medejer Rasmus Fisker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Før kørte vi med Haybustere, men de kunne ikke rigtig klare over 20 procent vand. Men for fire år siden købte vi en Stade, og de er bygget til det. De kører stort set alt igennem - selvfølgelig er det bøvlet med mange grønskud, så kapaciteten falder, siger Rasmus Fisker, og tilføjer at de endnu ikke har oplevet, at hammermøllerne ikke kunne være med.

To år efter indkøbet af den første hammermølle, måtte Langelund måttet investere i en mere, fortæller Rasmus Fisker.

- Vi knuser mellem 30 og 35.000 ton årligt, så det er Xerionerne der bruger mest diesel her i firmaet. De senere år er der også kommet mere til, med hensyn til dyrkning af proteinafgrøder, men jeg tror at vi har den kapacitet der skal til i vores område. Jeg tror ikke behovet stiger mere, siger Rasmus Fisker.

Hammermøllerne tilsætter også proprionsyre når de knuser, og dermed bliver afgrøden lagerfast til planlager.

- Eller vi kan lægge det i pose. Nogen har måsle 20 til 50 ton, som de ikke ved hvor skal ligge. Så lægger vi det i en pose. Det er den dyre løsning, men billigere end at bygge en ny plansilo. Andre vælger at fylde plansiloen, og få det overskydende lagt i pose, fortæller Rasmus Fisker.