Målet med et nyt foderindeks er udvikling af klimavenlige køer: der spiser mindre, giver samme mængde mælk, er sunde køer, der samtidig udleder mindre metan.

På Nygaard ved Hobro har økologisk mælkeproducent og medlem af bestyrelsen i Dansk Holstein Oluf Bøgh i gennem de seneste år haft øget fokus på netop mælkeydelse i forhold til foderoptag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er mange penge at spare, hvis vi får et avlsindeks for klimavenlige køer. Jeg vil vurdere, at man kan spare 5-10 procent af foderet og samtidig få den samme mængde mælk, fortæller Oluf Bøgh, der driver Nygaard med 250 malkekøer sammen med sin søn, Christian Bøgh.

Undersøgelser viser, at der er stor forskel på, hvor godt køer udnytter sit foder og på, hvor meget C02 og metan køerne udleder.

- Udledningen og udnyttelsen afhænger af foderet og forskellen i genetik. Hvis koen udleder for meget metan, så er det lig med energi, der går til spilde, fortæller Oluf Bøgh.

rich-media-2
Et nyt foderindex kommer til efteråret og vil være et godt redskab i avlsarbejdet på Nygaard. Foto: Marianne Nørmark.

Sølv for livsydelse

Avlsarbejdet handler om at kombinere de tre vigtigste faktorer: En ko, der spiser mindre og udnytter sit foder bedre, en ko, som giver samme mængde mælk på samme eller mindre mængde foder og som udleder mindre metan.

- Vi forsøger at få høj ydelse, så der er flere kilo mælk at dele udgifterne til foder ud på, fortæller mælkeproducenten, der oplever køer, der æder meget, men uden at give god mælk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har fokus på selektion, som betyder at vi laver genomisk tests af alle kalve. De bedste kvier bliver insemineret med kønssorteret sæd, og de ringeste insemineres med kødkvægsæd, fortæller Oluf Bøgh.

På Nygaard har de indenfor de 15 år modtaget 25 præmier for 100.000 kg køer i livsydelse. I år modtog gården to sølvpræmier for livsydelse.

- Hvis koen lever længe og yder meget, så er den også en klimavenlig ko, så vi er rigtig godt på vej mod klimavenlige køer med lange livsydelser i vores bedrift, siger Oluf Bøgh.

De 250 malkekøer på Nygaard har en gennemsnitlig livsydelse på 36.615 kg, et pænt stykke over gennemsnittet og over de højeste 25 procent.

- Vores mål er at komme længere op i ydelse. God livsydelse er tegn på sundhed i stalden og giver bedre økonomi, siger mælkeproducenten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
De nyfødte kalve får dækkener på for at holde på varmen og spare på energien, så de kan vokse hurtigere. Foto: Marianne Nørmark.

Mindre metan

Viking Genetics er en del af samarbejdet med selektion af sæd til kvæg på vej mod klimavenlige køer. Jan Lassen, senior projektmanager hos Viking Genetics, er en del af arbejdet med at udvikle et indeks for vedligeholdelsesfoder og et indeks for fodereffektivitet (også kaldet fysiologisk effektivitet). Det ene indeks handler om, hvor meget koen æder for at vedligeholde sin størrelse. Det andet indeks handler om et indeks for køer med bedre genetik for at blive mere effektive og få mere udnyttelse af foderet.

- Man kan på en måde godt kalde dem superkøer. De bidrager mere til den totale økonomi hos landmanden. Målet med vores forskning er, at fremavle køer, som producerer mere mælk, er mere frugtbare, er mere holdbare med længere levetid. Alle disse parametre bliver samlet i et NTM-indekset, fortæller Jan Lassen, Viking Genetics.

- Den perfekte tyr findes ikke, og landmanden må derfor vurdere, hvad der er vigtigt for ham, og så kan det godt være, han skal gå på kompromis med nogle ting. Nogle egenskaber er negativt korrelerede, for eksempel avl for høj ydelse kan medføre dårligere yversundhed. Man må balancere avlen, så avlsmålet for eksempel bliver at sigte mod højere mælkeydelse, uden det går ud over egenskaber som frugtbarhed, yversundhed og holdbarhed, forklarer Jan Lassen.

Næste step i avlsarbejdet er målrettet mindsket metan-udslip.

- Vi fortsætter arbejdet med også at udvikle indeks for køer med mindre metan-udslip, fortæller Jan Lassen, Viking Genetics.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udviklingen af det kommende foderindeks er et samarbejde mellem AU, Seges, NAV, Viking Genetics og Landbrugsuniversitet i Finland.

rich-media-7
Oluf Bøghs køer på Nygaard ved Hobro ligger langt over gennemsnittet i livsydelse pr ko. På Nygaard har man fokus på både livsydelse, foderudnyttelse og sundhed. Foto: Marianne Nørmark.