Trods en dårlig økonomi hos slagtekalveproducenterne lige nu på grund af noteringsfald og en dårlig høst sidste år opfordrer formanden for Danske Slagtekalveproducenter, Lasse Olsen, til, at man tror på fremtiden.

- Dansk kalvekød er foran på blandt andet klimavenlighed og dyrevelfærd, siger Lasse Olsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- 2018 blev et hårdt år for slagtekalveproducenterne i Danmark, konstaterer formanden for Danske Slagtekalveproducenter, siger Lasse Olsen i sin nytårsudtalelse.

- Det skyldtes ikke mindst, at noteringen faldt henover året. Senest kom der et noteringsfald på 30 øre kiloet i december. Hermed nåede det samlede noteringsfald for hele 2018 op på halvanden krone kiloet, siger han.

- Oveni det mærkbare noteringsfald vil vi også huske det forgangne år for den usædvanligt langvarige og hårde tørke. Tørken medførte store udbyttetab i marken. Derfor foregår slagtekalveproduktionen herhjemme i øjeblikket i højere grad end normalt med indkøbt foder. Resultatet er voldsomt forøgede foderudgifter for langt de fleste af os, påpeger Lasse Olsen.

Et lille plaster på såret

- Til gengæld er vi slagtekalveproducenter blandt de, der nu får en lille bitte smule ud af regeringens tørkehjælpspakke. I 2019 slipper vi nemlig for at betale de 30 kroner i produktionsafgift pr. slagtet dyr, fortæller han.

- Ikke desto mindre er situationen lige nu, at langt de fleste af vi slagtekalveproducenter må leve med, at dækningsbidraget fra vores produktion er skrumpet ind til smertegrænsen, lyder det bekymret fra Lasse Olsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han peger på, at perioden frem til næste høst vil byde på store likviditetsmæssige udfordringer for langt de fleste slagtekalveproducenter.

- Den nuværende situation er uholdbar. Vi må derfor forsøge at gøre det endnu bedre hjemme på vore bedrifter, lyder det fra producentformanden.

Han slår samtidig til lyd for, at der gøres mere på afsætningssiden.

- Forbrugerne bliver mere og mere klimabevidste. Derfor skal der efter min mening gøres meget mere for at gøre offentligheden opmærksom på, at produktionen af dansk kalvekød foregår med den laveste CO2-udledning i verden, lyder det fra Lasse Olsen.

- Desuden er der stærk fokus på dyrevelfærd i den danske produktion. Vægter man som forbruger klima og dyrevelfærd, er det derfor er oplagt at købe mere dansk kalvekød og fravælge udenlandsk, påpeger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Noget at hente

- Her er der da også noget at hente. I 2018 steg Danmarks import af oksekød fra Sydamerika nemlig med over 15 procent. Udover, at produktionen i Sydamerika er mere klimabelastende i sig selv, hører det også med i klimaregnskabet, at den lange transport til Danmark belaster miljø og klima, uddyber Lasse Olsen.

- Alt i alt kan vi som danske slagtekalveproducenter være stolte over vore produkter, både kvalitetsmæssigt og med hensyn til den måde, vi producerer på, siger han.

- Netop derfor vil jeg - på trods af de svære vilkår lige nu - opfordre slagtekalveproducenterne til at se fremad og tro på fremtiden, slutter formanden for Danske Slagtekalveproducenter, Lasse Olsen.