Dyrenes Beskyttelse har indsendt høringssvar til den foreslåede ændring til Lov om hold af malkekvæg.

Foreningen finder det blandt andet dybt problematisk, at udfasningen af bindestalde udsættes med fem år fra 2022 til 2027, og at kravet om ko-børster ligeledes udsættes med fem år fra 2016 til 2022:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er begge lovmæssige krav, der markant vil forbedre dyrevelfærden for de danske malkekøer, og udsættelserne kan kun opfattes som et tilbageslag for dyrevelfærden, skriver de i høringssvaret.

Samtidig undrer Dyrenes Beskyttelse sig meget over, at kravet om kobørster reelt udskydes efter det formelt trådte i kraft den 1. juli 2016.

Foruroligende

De spørger, hvordan Fødevarestyrelsen har håndteret og vil håndtere denne situation i forhold til blandt andet velfærdskontrollen:

- Det er meget foruroligende, at der med denne praksis nu introduceres en praksis i Fødevareministeriet om at undlade at kontrollere og sanktionere et gældende lovkrav på baggrund af en endnu ikke vedtaget lovændring. Derudover må det virke direkte demotiverende for de mange kvægbønder, der rent faktisk har opsat de krævede kobørster, og der er stor risiko for at der blandt dem opstår en forventning om at loven om hold af malkekøer kun er vejledende, da de gældende overgangsordninger alligevel forlænges, skriver Dyrenes Beskyttelse.

Kotrænere

Tidligere har Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet blandt andet kritiseret forslaget om, at det i en forlænget overgangsperiode skal være tilladt at anvende stødgivende, elektriske aggregater (kotrænere) til at styre kreaturers gødningsafsætning:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er ikke nævneværdige udgifter forbundet med at fjerne disse aggregater, og at det er heller ikke noget større arbejde at skrabe gødningen væk manuelt, påpeger Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

- Derfor er der ikke noget økonomisk argument for at beholde denne for dyrene meget generende foranstaltning. Fakultetet anbefaler, at tilladelse til brug af kotrænere ikke videreføres som en automatisk konsekvens, skriver de videre.

Bevar krav

Der peges også på, at ministeriets argument for ændringen vedrørende kobørster findes meget svag med henvisning til, at den danske dyreværnslov inkluderer opfyldelse af adfærdsmæssige behov på lige fod med opfyldelsen af de fysiologiske behov.

- Opsætning af kobørster er en relativ lille udgift, og der er landmænd, som har sat dem op for nylig for at overholde tidsfristen i 2016. Det anbefales derfor, at kravet om køers adgang til kobørster - for bedrifter, der er etableret før den 1. juli 2010 - ikke udskydes.