I fremtiden kan de danske svineproducenter se frem til at skulle sælge deres svin billigere, hvis lastbilen krydser den danske grænse.

Det viser oplysninger, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er fuldstændig urimeligt, at man på den måde formaliserer, at alle avlsgrise, der går til eksport, skal udløse en rabat,

Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter

I et bilag til leverandøraftalen, som er en del af det nystiftede DanAvl, som Jyllands-Posten har fået indsigt i, at de titusindvis af danske avlssvin, som eksporteres til udlandet, skal afregnes med en pris, som er 200 kroner lavere end tilsvarende avlssvin, som sælges til danske svineproducenter.

Og selvom Danske Svineproducenter er underlagt tavshedspligt efter at have trukket sig fra Videncenter for Svineproduktion og dermed har meldt sig ud af de etablerede landbrugsorganisationer på Axelborg, har formand for Danske Svineproducenter alligevel valgt at kommentere Jyllands-Postens oplysninger.

- Det nye DanAvl-selskab kommer til at styre al salg og prissætning af avlsgrisene. De danske svineproducenter har ikke længere mulighed for at forhandle sig til en rabat, når de indkøber avlsgrise. Til gengæld bliver det nu føjet ind i reglerne, at sælgerne af avlsgrise, der går til eksport, skal acceptere at yde en rabat på 200 kroner pr. gris. Det er fuldstændig urimeligt, at man på den måde formaliserer, at alle avlsgrise, der går til eksport, skal udløse en rabat, mens købere i Danmark bare må acceptere listeprisen, siger Henrik Mortensen til Jyllands-Posten.

Frygt for tab

Hos Landbrug & Fødevarer afviser de dog kritikken fra Danske Svineproducenter. Her frygter man, at man uden en eksportkorrektion, vil miste markedsandele på eksportmarkedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dels er der kun tale om en midlertidig ordning, dels er der store ekstraudgifter forbundet med at eksportere avlsgrise. Disse ekstraudgifter udgør samlet set mere end 200 kroner pr. gris. Vi ville tabe salg på eksportmarkederne, hvis vores grise blev alt for dyre, siger Erik Larsen, formand for Svineproduktion hos Landbrug & Fødevarer, til Jyllands-Posten.