Grovfodermanager Torben Rasmussen fra LHN, har en klar besked til de danske mælkeproducenter. Han efterlyser nemlig at vi bliver endnu mere professionelle i planlægningen og dyrkningen af vores grovfoder. Det siger han, ikke for at provokere, men for at skubbe på, at vi tager handsken op, og bliver endnu mere aktive om de valg vi tager og det vi gør i marken og i stakken.

- Grovfoder er jo en proces der skal planlægges helt fra såbed til foderbord, hvis man vil have den optimale foder til de højtydende køer, siger han og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er svært at få meget højt udbytte og fremragende kvalitet samtidigt, så man skal vælge helt fra starten af, hvad men har brug for, og så skal man forholde sig til hvordan man sikre en mest ensartet fodring hele året.

Det er vigtigt at man designer sit græs til det formål man har med afgrøden, det mener Torben Rasmussen, LHN. Skal du have en ensilage hvor det er struktur og cellevæge du ønsker, altså en såkaldt "gul" foderplan med op til 12 kg tørstof i majsensilage og kun 3-4 kg. tørstof i græsensilage, er det ikke den samme græs du skal have, som hvis du ønsker en stor mængde tørstof i græs.

En økologisk foderplan med 12-14 kg tørstof i græsensilage og 2-3 kg. i enten majs eller helsæd, stiller også helt andre krav til det græs du har på marken.

- Er foderplanen meget "gul" (over 10 kg tørstof i majs), må græsset gerne være en anelse grovere, her er det ikke energikoncentrationen der er afgørende, men mængden af cellevæge der skal stabilisere vomfunktionen. Det vil sige at græsset gerne må være en anelse grovere ved høst, eller at man vælger en græsart der er en anelse grovere i strukturen, og måske har en anelse højere udbytte, siger Torben Rasmussen.

I den "grønne" foderplan (12-14 kg tørstof i græsensilage), skal der tages hyppige og tidlige slæt, der sikrer en meget høj fordøjelighed af organisk stof, og et højt indhold af protein.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er alt for tit, at landmændene ikke har planlagt sin græsmark ud fra om det er kvalitet eller kvantitet man ønsker, siger Torben Rasmussen, LHN.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere, i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 20. maj.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.