Abonnementsartikel

Store dele af Fødevarestyrelsen blev sat på den anden ende, da et opkald i midten af januar varslede en mistanke om, at Danmark var ramt af den frygtede husdyrsygdom mund- og klovesyge.

Opkaldet var startskuddet på en ugelang, landsdækkende fuldskalaøvelse, som skulle afprøve, om Fødevarestyrelsen i samarbejde med andre myndigheder som Beredskabsstyrelsen og politiet samt relevante samarbejdspartnere som Landbrug & Fødevarer blandt mange andre kunne håndtere et større udbrud, der bredte sig som ringe i vandet hen over hele landet.

Styrket samarbejde

Evalueringsrapporten for øvelsen viser, at beredskabet fungerer - men øvelsen kortlagde naturligvis også, at der er plads til forbedring hist og pist.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fuldskalaøvelsen viste, at kommer der et udbrud af en alvorlig smitsom husdyrsygdom i morgen, så er vi i stand til at håndtere det. Øvelsen viste også, at det er helt essentielt, at vi har et velfungerende samarbejde med Beredskabsstyrelsen, politiet og Landbrug & Fødevarer med dets virksomheder for at sikre en hurtig og effektiv indsats og bekæmpelse. Og det samarbejde arbejder vi nu på at styrke yderligere, siger veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Per Henriksen.

Landbrug og Fødevarer er helt enige i konklusionen om vigtigheden af et tæt og effektivt samarbejde og noterer sig også en række læringspunkter, der kan gøre beredskabet endnu bedre.

- Øvelsen viste også vigtigheden af, at der er tilstrækkelige ressourcer og ikke mindst tilstrækkeligt disponibelt mandskab til rådighed - ikke mindst i forbindelse med den praktiske håndtering ude på smittede bedrifter, som vil kræve meget disponibelt personel i lang tid. Helt generelt viste fuldskalaøvelsen, at vi har et velfungerende beredskab ved den slags udbrud, hvilket er af afgørende betydning for det danske fødevareerhverv, siger direktør for veterinære forhold i Landbrug & Fødevarer, Jens Munk Ebbesen.