Abonnementsartikel

Alt for mange køer er halte - og alt for mange landmænd er dårlige til at opdage køerne i tide

Der er stor forskel på, hvordan landmænd vurderer halte køer, og hvad der er reelt er af problemer i besætningen.

- Måske ser de halthed forskelligt, eller måske er det nemmere ikke at se de halte køer, siger Becky Whay, seniorlektor i dyrevelfærd og -adfærd, University of Bristol.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun påpeger dog, at der er nogle landmænd, som er gode til at estimere antallet af halte køer i deres besætning.

I England har man som i Danmark set meget på halthed hos malkekvæg, og hvad der kan være årsag hertil. I et studie blev køerne i 205 besætninger vurderet, og ifølge Becky Whay viste det sig, at 36,8 procent af køerne var halte. Det varierede dog helt fra nul til 79,2 procent.

Forskel på racer

De risikofaktorer, som blev forbundet med halthed, var blandt andet: ødelagt beton, køer, der skubber eller drejer skarpt ved malkestalden, brug af vinkelsliber ved klovbeskæring samt ingen behandling af halte køer inden for 48 timer efter, at det er opdaget.

Besætninger med Holstein Friesian var desuden forbundet med en øget risiko for halthed blandt køerne i forhold til andre racer.

Læs mere om, hvordan de halte køer hurtigt kan identificeres, i det nyeste nummer af Bovilogisk, der er udkommet fredag den 20. januar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.