Halthed er en kæmpe - hvis ikke den største enkeltstående - dyrevelfærdsudfordring for kvægbruget. De fleste eksperter er enige om, at forekomsten af halthed i kvægbruget ligger mellem 25 og 30 procent, hvilket er uacceptabelt højt. Det er også i høj grad undervurderet i de enkelte besætninger.

- Hvis du spørger en mælkeproducent, om hvor mange procent af hans køer, han tror, der er halte, har to undersøgelser vist, at han undervurderer det med omkring halvdelen, siger Temple Grandi, anerkendt forsker og dyreadfærdskonsulent, Colorado State University.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette udtalte hun på et webseminar omkring halthed afholdt for nyligt af Dairy Herd Management.

Bedre huld giver større fedtpude

Halthed er en af de dyreste sygdomme i kvægbruget og påvirker fertiliteten, mælkeproduktionen og koens chance for overlevelse i besætningen.

Halthed er ofte et resultat af dårlige staldfaciliteter, kokomfort og management. Et ringe huld har på den anden side længe været tænkt som et uheldigt resultat af halthed, ikke en del af årsagen.

I juliudgaven 2009 af tidsskriftet Journal of Dairy Science publicerede en gruppe forskere fra Cornell University de første beviser, der modsiger denne opfattelse. Undersøgelsen fandt en sammenhæng mellem det overordnede huld og tykkelsen af fedtpuden i kloven.

- Jo bedre huld, køerne har, jo større fedtpude vil de have, forklarer Rodrigo Bicalho, veterinærforsker, Cornell University.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omvendt har køer med lavt huld tyndere fedtpuder, hvilket gør, at de er mere udsatte for halthedsproblemer.

Læs mere om sammenhængen mellem huld og halte køer i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 20. januar. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.