Danish Crown skal bruge mindre og mellemstore svinebesætninger, der har en tom stald til rådighed til et nyt koncept.

DC Ejerservice er ved at gøre klar til at teste systemet ’Alt Ind – Alt Ud’, der i korte træk går ud på at tømme hele stalden for dyr og gøre rent. Derefter ind med smågrise, opfedning, tømning og desinficering og så fremdeles.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Forventningen er, at der ved metoden kan høstes en del effektivitetsgevinster, der ifølge beregninger fra VSP kommer til at give 40 kroner pr. gris, siger afdelingschef i DC Ejerservice, Jacob Rasmussen.

Store udfordringer

Der er imidlertid en række markante barrierer forbundet med Alt Ind – Alt Ud-produktionen. Nogle af de mest markante er et øget arbejdspres i perioder med tømning samt finansiering af dyr og produktionsmidler, når der kun sælges grise fire gange om året.

Modsat opnår man også nogle fordele og bliver dermed en mere attraktiv samarbejdspartner for mange leverandører, når der ikke løbende skal leveres og afhentes små mængder, men derimod store partier i perioder. 

På grund af de mange nye udfordringer ved Alt Ind – Alt Ud får hver forsøgslandmand tilknyttet fast rådgivning som en del af konceptet. Derudover kan den enkelte tilvælge finansiering via Danish Crown, foder gennem Danish Agro, smågrise gennem SPF og ekstra arbejdskraft til de mandskabskrævende perioder i produktionen via vikarservice.

- Det er tanken, at Danish Crown skal planlægge og organisere mange af de praktiske dele ved produktionen sammen med de samarbejdspartnere, der arbejder med på Alt Ind – Alt ud. Det er for eksempel SPF, Danish Agro, Agro Soft og Vækstmanagement-gruppen, siger Jacob Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DC Ejerservice skal bruge fire til seks forsøgslandbrug.