Kemigiganten Monsanto har søgt om tilladelse til at udsætte den genmodificerede sukkerroe H7-1 på tre marker ved Flakkebjerg på Vestsjælland i perioden 2011-2015. Roerne har fået overført gener, der gør dem modstandsdygtige over for glyphosat (Roundup).

Miljøminister Karen Ellemann har netop sendt ansøgningen i offentlig høring med frist den 13. april. Forsøgsudsætningen har til formål at undersøge, hvor store mængder ukrudtsmiddel, der kræves for at opnå den ønskede effekt af ukrudtsbekæmpelse ved den glyphosat-tolerante sukkerroe. Hun tilføjer, at godkendelse til forsøgsudsætning er en ren national afgørelse. H7-1 er ikke godkendt til dyrkning i EU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Monsanto søger om at dyrke sukkerroen på op til to hektar hvert år. Selskabet har tillige anmeldt forsøg i Belgien, Storbritannien, Italien, Holland, Frankrig, Tyskland og Spanien. Sukkerroen blev miljøgodkendt i USA og Canada i 2005 samt i Japan to år senere, skriver selskabet i sin ansøgning. Her fremgår det også, at risikoen for potentielle bivirkninger af forsøgene på menneskers helbredsforhold eller miljøet vurderes som forsvindende lille.

Danmark mere positiv over for Montanto-forsøg

Det lader til, at Monsanto møder større imødekommenhed hos den danske regering end på hjemmefronten. I de amerikanske retssale er Monsanto involveret i et langvarigt slagsmål, da økologiske frøavlere og fødevareforkæmpere beskylder myndighederne for at have godkendt sukkerroen uden på forhånd af have gennemført en tilbundsgående analyse af konsekvenserne.

I Danmark er der i forvejen givet tilladelse til forsøg med Roundup-resistent majs. Tidligere har der også været en række forsøgs- og demonstrationsudsætninger af blandt andet GM-foderroer og -raps.

Ansøgningen kommer netop som oppositionen i folketinget beskylder miljøminister Karen Ellemann for at spille hasard med grundvandet.

- Jeg har bedt både Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen om at lave en nærmere undersøgelse for at fastslå årsagen til fundene af glyphosat i grundvandprøverne, siger Karen Ellemann.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I januar udvidede hun listen fra 23 til 32 stoffer, som vandværkerne skal teste drikkevandet for, inden det ledes ud til forbrugerne. Glyphosat, som er Danmarks mest brugte ukrudtsmiddel, optræder som noget nyt på listen, ligesom AMPA, der er nedbrydningsprodukt af glyphosat.