Kornsorten vårbyg indtager førstepladsen på Landbrugsstyrelsens årlige opgørelse over afgrøder, som landmændene har søgt om landbrugsstøtte til

Kører man gennem det danske landskab, vil man se, at markerne lige nu bugner af alverdens afgrøder. Men hvad er det egentlig, landmændene dyrker på deres marker? Det kan man se i Landbrugsstyrelsens årlige liste over, hvilke afgrøder landmændene har søgt om landbrugsstøtte for i 2020.

I modsætning til sidste år er det i 2020 vårbyg, der indtager listens førsteplads. Vårbyg, der blandt andet bruges til foder og øl, måtte sidste år afgive sin førerposition til vinterhvede. Men efter et vådt efterår og vinter har flere landmænd været nødt til at så deres afgrøder i foråret, hvorfor vårbyg nu igen topper listen, skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

- Vejret er helt afgørende for, hvordan landmændene agerer i marken, og det kan vi aflæse direkte i tallene. Efteråret og vinteren var særdeles våd, hvorfor det var svært for landmændene at så deres vinterafgrøder. De store mængder regn betød også, at mange vinterafgrøderne druknede ude på markerne, der stod under vand. Derfor ser vi, at arealet med vinterafgrøder i 2020 er faldet med mere end 120.000 hektar. I stedet har landmændene satset på vårafgrøder, som er steget med mere end 100.000 hektar, siger teamleder Peter Byrial Dalsgaard fra Landbrugsstyrelsen.

Mange af afgrøderne i top 10 går primært til dyrefoder, men også til produktion af fødevarer som eksempel brød og øl. Går man på opdagelse i listen, kan man se, at ærter, gulerødder og løg er blandt de grøntsager, som landmændene dyrker flest af i Danmark. Når det kommer til frugt, topper æbler og jordbær listen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Se den fulde afgrødeopgørelse.

I alt er der ansøgt grundbetaling til 2.570.376 hektar landbrugsjord i 2020.

- Vårbyg er den mest dyrkede kornart i Danmark i 2020.

- Vårbyg bruges især til foder, men også til produktion af øl (maltbyg).

- Vinterhvede er i 2020 den næstmest dyrkede kornafgrøde i Danmark.

- Vinterhvede dyrkes især til foder, men også til brød og andre produkter i fødevareindustrien.