Kvælstofhusholdningen i dansk landbrug er de senere år forbedret betydeligt, blandt andet gennem nedfældning eller slangeudbringning samt brug eksempelvis svovlsyre.

Men ifølge kemigiganten BASF kan man nå endnu længere ved at bruge midlet Vizura, der er en såkaldt nitrifikationshæmmer, som både kan fastholde kvælstof i gylle og samtidig øge planternes udnyttelse af gyllens kvælstof.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Midlet er allerede afprøvet i Danmark, og ifølge BASF er resultaterne meget lovende.

- Tankegangen er at beskytte kvælstoffet mod blandt andet fordampning og udvaskning.

Sovepille for bakterier

Vizura virker ifølge BASF som en slags sovepille for Nitro-amonia-bakterier i gyllen, så den normale omdannelse af kvælstofformen NH4 bremses.

Det vil sige, at gyllens kvælstofindhold satbiliseres som ammonuium-N.

- Man kan sige, at kvælstoffet i gyllen beskyttes, så udvaskningen af nitrat mindskes og dermed muliggør en højere udnyttelse af gyllens kvælstofindhold. Samtidig frigives kvælstoffet langsommere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Effekten af at tilsætte Vizura til gyllen varer ifølge BASF cirka en uge ved 20 grader celsius, men mellem seks uger og op til 10-14 uger, hvis temperaturen er fem grader celsius.

BASF forudser, at brugen af Vizura vil give en længere udbringningsperiode af gylle, fordi det bliver muligt at udbringe gyllen tidligere end ellers.

Det er både godt for landmænd med knap opbevaringskapacitet og for maskinstationer, som får forlænget perioden til at udbringe gyllen.

Bedst på sandjord

Effekten af at bruge Vizura er også forskellig på forskellige jordtyper, fordi N-emissionen er forskellig på henholdsvis sandjord og lerjord.

Ifølge Dr. Alexander Ungru fra BASF kan man reducere N-emissionen fra 70 procent til 12,7 procent på sandjord og fra 10,1 til 3,5 procent på lerjord. Effekten er således markant større på sandjord end på lerjord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen lattergas

En anden positiv effekt af Vizura er ifølge Dr. Ungru, at det også binder N2O, der er lattergas og en alvorlig drivhusgas, der akkumulerer og forbliver 100 år i atmosfæren.

Han forudser, at der vil komme stigende fokus på udledning af lattergas, som allerede, som USA allerede har meget fokus på.

- Det har Europa endnu ikke, men det vil komme som noget af det næste, der bliver fokuseret på i EU, siger Alezander Ungru.

Han er udmærket klar over, at lattergas ikke interesserer landmænd, fordi de har mest fokus på at få et godt udbytte.

- Men lattergas er af stor betydning for samfundet, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stort potentiale

Hos BASF ser man et stort perspektiv i brugen af Vizura både ud fra et landmandsperspektiv og ud fra et BASF-perspektiv.

Med en dosering på to liter pr. hektar og 1,3 millioner hektar, der får gylle i Danmark, er der ifølge BASF basis for en betydelig afsætning.

Og specielt i Danmark, hvor SyreN-teknologien er udbredt, vil brugen af SyreN i kombination med Vizura på det nærmeste kunne sikre udnyttelsen af al kvælstof i gyllen.

- Bicocover og SyreN hæmmer ammoniumemission, som i realiteten betyder, at der bevares mere N i gyllen, så der dermed bliver mere N at beskytte med Vizura, siger Alexander Ungru.

Han kalder Vizura og SyreN komplementære principper, som i teorien vil kunne forhindre al N-emission.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Allerede sæson 2016

Selve substansen har været kendt i mange år, men BASF ser først nu et marked for en nitrifikationshæmmer, fordi brugen af kvælstof i stigende grad reguleres i mange lande.

Midlet har været to år undervejs fra idé til produkt, og det er ifølge BASF det hurtigste nogensinde hos BASF.

Vizura vil for alvor blive lanceret i 2017, men bliver allerede tilgængelig på det danske marked i begrænset omfang fra sæson 2016.