Landmand Henrik Wede er landmandssøn fra Løgunkloster. Forældrene driver en gård med 350 køer og 150 ha jord, men da hans hovedinteresse ligger inden for maskiner og markbrug, har han valgt at uddanne sig til landbrugsmaskinmekaniker. I dag arbejder han på en større ejendom, hvor han har ansvaret for markdriften.

- I november blev en ejendom på 99 ha med gamle bygninger fra 1818 sat til salg kun halvanden km fra mine forældre. Da jeg altid har drømt at få en ejendom på mellem 50 og 100 ha, hvor jeg kan dyrke markerne ved siden af et fuldtidsarbejde, ville jeg gerne afgive et bud, fortalte Henrik Wede på et indlæg i dag på Selvejerkonfenrencen, som Danmarks Landbungdom og Familielandbruget holder i dag på Gråsten landbrugsskole.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Planen var at dyrke grovfoder til min far eller biomajs, og da jeg satser på en sund bedrift, ville jeg kun byde 75.000 kr. pr. ha, fortæller Henrik Wede, som ifølge egne ord har en pæn opsparring.

Kreditforeningen var med på vognen. Han gik derfor i sin egen bank og bad om et lån. To timer før udbudsrunden udløb, fik ham afslag fra banken.

Gamle bygninger var uden betydning

- De sagde nej, men kunne ikke begrunde det. Da jeg pressede på, fik jeg at vide, at det var usikkert at ville bo i så gammelt et hus. Men det er jo slet ikke relevant for mit projekt – det er jo jorden, det handler om, siger Henrik Wede.

I næste to timer forsøgte han at kontakte andre banker, men de kunne selvfølgelig ikke nå at behandle sagen. Efterfølgende har han fra andre banker fået at vide, at de gerne vil snakke med ham, hvis han har en egenkapital på 20 procent. Men det har han ikke.

- Mindst 4 andre landmænd har forsøgt at skaffe finansiering, med det lykkedes heller ikke for dem, og ejendommen er ikke handlet endnu, sagde Henrik Wede på konferencen.