Miljø- og Fødevareminister Jacob Ellemann-Jensen står uden anbefalinger fra sin rådgivningsgruppe under Vildtforvaltningsrådet om ulve i Danmark. Formanden for gruppen, Jan Eriksen, har opgivet at få partnerne til at enes om en forvaltningsplan for ulve i Danmark.

Flere udkast til en opdateret ulveforvaltningsplan har været i høring blandt parterne flere gange, men nu er også det seneste udkast afvist.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hverken Danmarks Naturfredningsforening eller Landbrug & Fødevarer vil give deres opbakning til planen.

"På langt de fleste områder er forvaltningsplanen fortsat meget langt fra at leve op til Landbrug & Fødevares ønsker", står der i høringssvaret.

- Vi er optaget af, at vores husdyrsavlere kan være trygge ved, at deres dyr kan gå ude i fred for ulven og ikke bryder ud i frygt med risiko for at skade 3. mand, siger Lars Hvidtfeldt, næstformand i Landbrug & Fødevarer og medlem af ulvegruppen.

Ministeren ærger sig

Miljø- og Fødevareminister Jacob Ellemann-Jensen kalder konflikten hos sine ulverådgivere for ærgerlig.

- Jeg havde set frem til at modtage en indstilling om ny forvaltningsplan for ulve fra Vildtforvaltningsrådet, og jeg synes, at der er ærgerligt, at rådet ikke kan blive enige, udtaler ministeren til Altinget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Debatten om ulven skaber store følelser, både i befolkningen og blandt interesseorganisationer. Danmarks Naturforening skriver i deres høringssvar: "At planen gennemgående har den "tone" at ulven er et problem", mens Landbrug & Fødevarer kalder udkastet til forvaltningsplanen for "enøjet, da den overordnet har en positiv holdning til ulven".

Ulvegruppen blev nedsat i sommeren 2017 og fik til opgave at revidere forvaltningsplanen for ulve i Danmark.

Siden dengang er en ulv blevet skudt i Vestjylland og en 66-årig mand er idømt 40 dages betinget fængsel for ulvedrab.

- Jeg frygter konsekvenserne, hvis vi ikke har en dækkende forvaltningsplan, så er jeg bange for, at der er folk ude i landet, som kan ty til selvtægt, hvis de oplever angreb på deres dyr, siger Lars Hvidtfeldt, Landbrug & Fødevarer.

Problemulve

Ulven i Danmark er beskyttet af EU's habitatdirektiv, men ministeren har foreslået, at problemulve , som er særligt sultne og nærgående overfor husdyr, kan skydes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men Landbrug & Fødevares repræsentant i ulvegrupen afviser denne mulighed for at skyde problemulve.

-De procedure, det kræver, fungerer ved et skrivebord i København, men ikke ude i virkeligheden. Landmanden skal kunne dokumentere, at hans dyr bliver angrebet af en bestemt ulv, der skal være flere angreb og en eventuel problemulv må kun skydes inde i indhegningen og må ikke opsøges, fortæller Lars Hvidtfeldt.

Selv om parterne er langt fra hinanden, så er Landbrug & Fødevarer klar til at genoptage forhandlingerne.

- Vores opfordring er, at vi bliver nødt til at finde en løsning på ulven, siger Lars Hvidtfeldt.

Maskinbladet.dk forsøger at få en kommentar fra formanden for ulvegruppen, Jan Eriksen, om de afbrudte forhandlinger.