Steen Prebensen producerer årligt 1.125 slagtekalve på bedriften ved Sdr. Rind i det midtjyske. Størsteparten af kalvene slagtes under Dansk Kalv-konceptet.

Der kommer nye kalve hver tredje uge fra 13 forskellige leverandører, blandt andet DKC (Dansk Kvægforskningscenter).

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil gerne have 72 ad gangen - og ikke under 14 dage gamle, siger Steen Prebensen, som satte malkekøerne ud i 2000 og derefter slog sig over på slagtekalve.

Der er 850 pladser på bedriften, og kalvene sendes til slagt, inden de bliver 10 måneder, som er kravet, når man leverer til Dansk Kalv.

- De ryger på tiden og vejer 208 kg slagtet i gennemsnit, fortæller Steen Prebensen.

Sojaskrå bør ikke anvendes i mælkeerstatning

For Steen Prebensen er det ligesom for alle andre slagtekalveproducenter vigtigt at fodre med det rigtige foder som supplement til mælkefodringen og dermed sikre den optimale tilvækst hos kalvene. Derfor var han heller ikke sen til at sige ja, da han blev spurgt, om han ville være til at afprøve et nyt startfoder som supplement til mælkefodringen.

Det er Hamlet Protein, som sammen med Vestjyllands andel har stået bag afprøvningen af sojaproteinkoncentratet HP 300 på Steen Prebensens bedrift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er på tide at gentænke kalvefodringen, siger Anders Hagemann, Hamlet Protein, og tilføjer:

- Vi skal fodre kalvene som enmavede dyr, så længe de er det.

En del af baggrunden for projektet har været, at det er velkendt, at sojaskrå ikke bør anvendes i mælkeerstatning, men det er almindeligt at inkludere høje niveauer af sojaskrå i kraftfoderet på samme tid. Problemet er bare, at sojaskrå fra naturens side indeholder en række ernæringsskadelige stoffer - såkaldte antinutrionelle faktorer - som reducerer anvendeligheden betydeligt. Herunder indgår trypsininhibitorer som oligosaccarider og antigener.

Højere slagteværdi og sparede udgifter

Kalvene får kraftfoder ad libitum. Hos Steen Prebensen blev sojaskrå i kalvestarteren erstattet med HP 300 hos tyrekalvene i mælkefodringsperioden 13-42 dage efter, at de var ankommet til bedriften. Dette blev tildelt 182 kalve, og kontrolholdet fik den normale kalveblanding. I alt 364 kalve indgik i forsøget.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 18. december.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.