Socialdemokraternes fødevare- og landbrugsordfører, Simon Kollerup, opfordrer den kommende regering til at genåbne forhandlingerne om Landbrugs- og Fødevarepakken, så den kan bringes i fuld overensstemmelse med EU's krav:

- Det eneste rigtige at gøre er at genåbne Landbrugspakken, så der kan laves et bredt forlig, der kan skabe den ro og stabilitet om landmændenes rammevilkår, som de har efterlyst gennem det seneste halvandet år. Regeringen håndterer landbrugspolitikken i Danmark som et stykke vådt håndsæbe, hvor man krampagtigt forsøger at holde fast i nogle ting, man har lovet landbruget før valget, men nu ender med at tabe det hele på gulvet, siger Simon Kollerup til Maskinbladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det eneste rigtige at gøre er at genåbne Landbrugspakken, så der kan laves et bredt forlig, der kan skabe den ro og stabilitet om landmændenes rammevilkår, som de har efterlyst gennem det seneste halvandet år.

Simon Kollerup, fødevare- og landbrugsordfører Socialdemokratiet

Der skal ro på

Han mener, at konsekvenserne af den førte politik dels er en unødig hård belastning af miljøet, og dels at landbruget er udsat for en zigzag-kurs fra regeringens side uden rammevilkår de kan planlægge deres bedrifter efter:

- Kan der laves et forlig, hvor der både er fremgang for landmændene og den grønne side, er Socialdemokratiet klar til at være med. Der skal ro på. Det er en kommende fødevareminister, der skal stå med de forhandlinger. Det kan ikke gøres uden at skele til miljøet, men det, der nu er på spil, er landbrugets rammevilkår. Regeringen har presset citronen for hårdt og må nu slå bakgearet til, mener Simon Kollerup.

Flere EU-krav på vej

Han forudser i øvrigt, at der kommer flere krav fra EU om yderligere stramninger af Landbrugspakken:

- Det, vi nu har set, kan være det første skridt. Mange kvægbønder ved ikke, om de er købt eller solgt i bestræbelserne på at opretholde den danske kvægundtagelse. Jeg tror, at alle landmænd ikke aner, hvordan de skal komme igennem et virvar af et efterafgrødesystem med tre ansøgningsrunder. Der bliver kronede dage for planteavlskonsulenterne, som skal hjælpe folk igennem, og det alene kan være med til at æde den eventuelle gevinst ved Landbrugspakken, slutter Simon Kollerup.