- Nu står vi her tre måneder før jeg skal overtage. Papirerne blev skrevet under for et par uger siden. Det gipper lidt i en, hver gang man siger det.

Sådan indledte den 25-årige landmand, Martin Justesen, besøget, hvor de fire politikere: Marcus Knuth (V), Laura Linddahl (LA), Rene Christensen (DF) og Magnus Heunicke (S) havde taget turen til Blandshavegaard ved Kettinge på Lolland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Martin Justesen er fjerde generation på Blandshavegaard, og overdragelsen af gården til ham, er blot én ud af 6000 generationsskifte, som SEGES forventer vil ske landet over i en periode på ti år fra 2017.

Skal afgiften op?

For Martin Justesen og hans familie er generationsskiftet sket nogenlunde smertefrit. Men Socialdemokratiets valgudspil om at sætte arveafgiften op har spøgt undervejs.

- Det har været en bekymring, men det er dog ikke derfor vi generationsskifter i år. For mig ville det betyde, at jeg havde skulle låne 1,2 millioner mere, og så var det ikke sikkert, det var gået, sagde Martin Justesen.

Socialdemokratiets baggrund for at ville hæve afgiften er en frygt for en ny økonomisk elite i Danmark. Det har Henrik Sass tidligere forklaret til DR.

- Vi har jo det her forslag om at sætte arveafgiften op, og det mener jeg også, vi bør. Jeg mener, der må være andre muligheder for at hjælpe den unge landmand, som ham vi besøgte her, sagde Magnus Heunicke (S).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke nok fokus på afgift

Frygten ved en højere afgift er, at det vil ramme landbrug som Blandshavegaard, der skal generationsskifte, fordi der i forvejen er høje krav til egenkapital hos unge landmænd.

- Jeg mener slet ikke, arveafgiften har nok fokus her i valgkampen. Min bekymring er, at det vil ramme et almindeligt dansk landbrug som det her og være en stor byrde for landbruget som erhverv, sagde Marcus Knuth (V), der sammen med sit parti foreslår at fjerne afgiften helt.

Liberal Alliance er ikke lige så kontant i udmeldingen, men Laura Linddahl mener generelt, der bør lempes på kravene til landbruget.

- Vi ser jo på et landbrug som er presset, og som har brug for, at vi giver lidt slip fra Christiansborg. Det er afgørende for os, at vi ikke hæver afgifterne, lød det fra Laura Linddahl.

Optimisme for landbruget

Men der var tid til at snakke om andet end generationsskifte. For Martin Justesen tog de fire politikere med i marken og fortalte dem om, hvordan man kan drive en bedrift med 90 hektar agerbrug og 4500 slagtesvin i 2019.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ord som "conservation agriculture" gav måske ikke så meget mening for politikerne, men derimod gjorde den billedlige forklaring af regnorme i stedet for plov, hjemmedyrkede hestebønner til grisefoder og søstjerner og muslinger som ny protein et indtryk på politikerne.

Martin Justesen fortalte, hvordan han sparer diesel og mandetimer ved ikke at pløje, og hvordan han hele tiden holder sig opdateret på de nyeste tendenser.

- Det er dejligt at høre, at de nye generationer er helt opmærksomme på klimaet og de udfordringer, vi står overfor. Så behøver vi måske ikke regulere så, for så kan det gå helt af sig selv, lød det fra Laura Linddahl efter besøget.

- Jeg synes, det er så sejt at, han er 25 år og har overtaget landbruget efter sin far. Og det var virkelig inspirerende, hvordan han som ung landmand bare er gennemsyret af nytænkning på alle områder. Det giver virkelig en tro og en optimisme for hele landbruget, sagde Magnus Heunicke efter besøget.