Mange planter producerer giftstoffer for at forsvare sig mod planteædere og sygdomsangreb. Rapsplanten danner eksempelvis glucosinolater, og derfor kan landmændene kun i begrænset omfang bruge de proteinrige rapsfrø til svine- og hønsefoder.

Nu har et forskerhold fra Københavns Universitet udviklet en metode, der forhindrer uønskede stoffer i at nå frem til de spiselige dele af planten. Gennembruddet offentliggøres i dag i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature. Det skriver ku.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har udviklet en helt ny teknologi, som vi kalder 'transport engineering'. Den kan bruges til at eliminere uønskede stoffer fra spiselige dele af afgrøder, siger professor Barbara Ann Halkier, leder af Center for Dynamiske Molekylære Interaktioner (DynaMo) på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Nyt potentiale for rapskager

Rapsplanten er et eksempel på en afgrøde, der kan udnyttes langt bedre med den nye teknologi. Raps danner et glucosinolat, som er sundhedsskadeligt for de fleste dyr at indtage i større mængder.

Det betyder, at de proteinrige rapskager, der bliver tilbage, når olien er presset ud af rapsfrøene, kun i begrænset omfang kan anvendes til svine- og hønsefoder. Det er årsagen til, at Nordeuropa i dag importerer store mængder af sojakager til dyrefoder.

Med det nye gennembrud har rapsplanten fået et langt større potentiale som kommerciel foderafgrøde:

- Det er lykkedes os at finde to proteiner, der transporterer glucosinolater ud i frøene i planten gåsemad, som er nært beslægtet med raps. Da vi efterfølgende fremstillede gåsemad uden de to transportproteiner, viste det sig, at deres frø var helt fri for glucosinolater og dermed egnede til foder, understreger Barbara Ann Halkier.