MASKINBLADET, BELGIEN

Rollbaler er navnet på en ny serie rundballepresser med fastkammer fra New Holland, som blev præsenteret i går i Belgien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye rundballepressere fås i tre modeller: New Holland Rollbaler 125, som er en standard-rundballepresser med ballediameter på 1,25 meter, samt to rundballepressere med wrappe-enhed: New Holland Rollbaler 125 Combi og 135 Ultra med henholdsvis 1,25 og 1,35 meter ballediameter.

Presseren leveres med 2,1 meter pick-up på Rollbaler 125, og 2,20 meter på Rollbaler 135. De nye presser indeholder en rotor med en diameter på 470 millimeter og med ti kraftige tænder.

Helt ny er serien dog ikke, da det faktisk er den norske Orkel rundballepresser, der er gemmer sig under de gule New Holland plader. New Holland og Orkel har indgået et samarbejde om fremstilling af rundballepressere.

- Det betyder, at det er velkendt teknik, vi nu kan præsenterer i New Hollands farver, og som supplerer vores øvrige rundballepresser-serie perfekt, forklarer Lars Skjoldager Sørensen, nordisk direktør fra New Holland. Han fortsætter:

- Den nye presser skiller sig ud ved at have valser i ballekammeret i stedet for kæder, som på vores BR-rundballeserier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bøsninger i stedet for lejer

Helt præcist sidder der 18 valser i ballekammeret med en diameter på 200 centimeter på den nye serie. Ifølge New Holland vil det høje antal af valser sikre, at ballevægten fordeles jævnt hen over hele kammeret, når ballen fremstilles. Dette forøger maskinens holdbarhed, da ingen steder udsættes for ekstrem belastning, da valserne fordeler vægten i hele kammeret.

De 18 valser sidder ikke fast med lejer i siden af presseren, som man bedst kunne forstille sig. Derimod sidder der bøsninger i hver ende af valserne, som konstant bliver tryksmurt, og på den måde undgår New Holland at sætte lejer på hver enkelt valse.

- Lejer er beregnet til høje omdrejninger, hvorimod bøsninger er bedre til saft og tryk, som den nye Rollballer ofte vil komme ud for, når der presses ensilage i wrapballer, fortæller Lars Skjoldager Sørensen.

Han påpeger derfor også, at centralsmøring er standardudstyr på maskinen, da det er vigtigt, at bøsningerne er under konstant tryksmøring.

Binding med både net og folie

Presseren kan både binde med net og folie, som sættes i maskinen forrest. Model 125 Combi og 135 Ultra leveres med boogie-undervogn og integreret wrapper. New Hollands øvrige rundballepresser-serier, BR 6000 med fast kammer og BR7000 med variabelt kammer, forsætter i produktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er simpelthen en udvidelse af produktprogrammet, og vi kan vise den første presser i Danmark på Agromek i Herning i november, fortæller Lars Skjoldager Sørensen, der desuden kan oplyse, at der vil komme enkelte modeller til salg i Danmark allerede til sæson 2013.

De nye pressere bliver forsat fremstillet på Orkels fabrik i Norge.