LandboThy, Djursland Landboforening og Agri Nord er klar med de første regnskaber for 2018, som ikke overraskende er påvirket af tørke og prisfald på alle animalske produkter.

2018 er som bekendt blevet husket som det tørreste år i mands minde, hvilket i sidste ende gav en langt mindre lagerbeholdning af både korn og grovfoder hos landmændene. I 2019 forventes det så at være husdyrbrugerne, der bliver ramt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis man skal sige noget som helst positivt, så havde vi i 2018 en nem høst med lave omkostninger - og så fik vi en fantastisk etablering af både efterafgrøder og vinterafgrøder, siger Morten Spanggaard, afdelingsleder, strategi og virksomhed, LandboThy.

Svineproduktionen var hårdt ramt

Af regnskaberne i 2018 ser man også, at den nedadgående prisudvikling på de animalske produkter har haft stor effekt på svineproduktionen. I 2018 fik so-holderne 100 kroner mindre per smågris, mens slagtesvineproducenterne fik 160 kroner mindre per svin.

Vi ser svingende priser på både mælk og svin. I 2018 var de lave, hvorimod de var høje i 2017. Vi oplever store udsving, og de virker større end for 10-15 år siden - det er virkeligheden nu, sigerJørgen Cæsar, virksomhedsrådgiver, Agri Nord.

Regnskaberne for so-holderne viser derfor også et resultat på knap 200.000 kroner i minus, hvilket er en væsentlig nedgang i forhold til de sidste to år.

- De har gjort det godt set i lyset af prisniveauet på grisen. De har holdt omkostningerne i ro og har endnu engang forøget deres effektivitet, siger Jørgen Cæcar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hæderligt resultat for de konventionelle mælkeproducenter

For mælkeproducenterne var 2018 et okay år, selvom der kom et fald på 400.000 kroner i dækningsbidrag.

- Selvom mælkeprisen faldt 8 øre, så bliver det faktisk et tilfredsstillende resultat efter finansiering, siger Carsten Sørensen, afdelingsleder Driftsøkonomi, Djursland Landboforening.

Når resultatet er tilfredsstillende skal det ses i lyset af, at selvom mælkeprisen faldt og årets grovfoderproduktion blev påvirket af tørken, så formåede mælkeproducenterne alligevel at komme ud med en konsolidering på 250.000 per bedrift, mens det ekstraordinære udbytte fra Arla også påvirkede årets resultat med 150.000 kroner.