Sig Exquisa til din kartoffel og Newhall til din gulerod. De to sorter blev mandag kåret som Lammefjordens Grand Cru produkter 2017. Kåringen var samtidig startskud for en Odsherred Grand Cru uge med aktiviteter hver dag og Grand Cru-menuer på fire af de førende restauranter i området. Det skriver Lammefjordens Grøntsagslaug i en pressemeddelelse.

Køkkencheferne fra tre af dem - Anna Andersen, Det Vilde Køkken i Klint, Claus Henriksen, Dragsholm Slot, og Lars Nielsen, Rørvig Kro - stod sammen med det store publikum (cirka 200) på Savklingen i Asnæs for at kåre vinderne blandt de tre finalister i hver kategori.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vinderne har byttet plads

Hos gulerødderne vandt Kristian Juel Jensen, Hørve, med sorten Newhall. Og blandt kartoflerne kom den bedste - en Exquisa - fra Anders Biltoft Kristensen, Hørve. De to vandt også i 2016, men da var det modsat: Kristian havde årets Grand Cru kartoffel og Anders årets gulerod.

Lammefjordens hemmelighed

Dagens konferencier var Mette Frisk fra DR. Hun spurgte Anders Kristensen om hemmeligheden bag Lammefjordens kendte produkter og fik at vide, at den fine dyndjord med sine mange næringsstoffer er rigtig god for afgrøder, som vokser nedad. Og så gælder det ellers om at finde de sorter, som passer bedst til ens jord.

Vælg efter hvad grøntsager skal bruges til

Fra køkkencheferne i dommerpanelet lød det, at vurderingen af en gulerod eller en kartoffel i høj grad afhænger om, hvad de skal bruges til. Nogle gulerødder - de søde - er bedst til at blive spist rå. Skal guleroden i en gryderet, må den hellere være lidt bitter. Og kartofler skal have forskellige egenskaber alt efter, om de skal spises nykogte eller bruges til mos, bagning, chips eller kartoffelbåde.

Lars Nielsen afslørede, at de fleste restauranter køber grøntsager til vinteren nu, mens de er på toppen, og så sørger de ellers selv for at nedkule dem.

Gulerødder og kartofler med flot EU-prædikat

Hans Møller Olsen, formand for Lammefjordens Grøntsagslaug, fortalte, at Grand Cru kåringerne begyndte, da lammefjordsguleroden i 1996 opnåede EU's prædikat BGB (Beskyttet Geografisk Betegnelse). Og da lammefjordskartoflen nu har samme prædikat, er den også kommet med i kåringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frem til sidste år stod grøntsagslauget selv for kåringen, men i 2016 blev det nyetablerede Nordisk Center for Lokale Fødevarer inddraget. Og i år er samarbejdet udvidet til VisitOdsherred og Geopark Odsherred, som har løftet det op til en begivenhed, der strækker sig over hele uge 42 og i hele Odsherred.