Aalborg Kommune besluttede i mandags at udvide en række Natura2000-områder blandt andet langs Binderup Å og ved Halkær Bredning. Hvis de planer bliver til virkelighed, kan det få fatale konsekvenser for 5-10 landbrug, der ligger tæt ved de nye naturområder.

Naturen bliver hævet til den skrappeste beskyttelseskategori, Kategori 1, ved denne beslutning, og det giver landbrugene så strenge restriktioner i forhold til ammoniaknedfald, at de skal reducere deres husdyrhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er nu op til miljø- og fødevareministeriet at vurdere, om planerne skal gennemføres.

Kommune misforstår høring

Udpegningerne kommer nemlig på baggrund af en høring udsendt af miljø- og fødevaremini-steriet. En høring, kommunen, ifølge Agri Nord, har misforstået.

- Der er tale om, at kommunen skal regulere grænserne - ikke udpege helt nye områder, hvor der ikke er Natura2000 i forvejen, og desuden står der højt og tydeligt i styrelsens krite-rier, at reguleringerne ikke må have indflydelse på husdyrbrugenes regulering, siger formand for Agri Nord, Carl Christian Pedersen.

Han er overbevist om, at kommunen ikke kender konsekvenserne af deres udpegninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De her planer efterlader de berørte landmænd til en usikker fremtid, siger han.

På vej mod konkurs

En af de landmænd, der bliver ramt af naturplanerne, er mælkeproducent Kjeld Skov Villadsen i Bislev ved Nibe.

Han har en ejendom med godkendelse til 336 køer, og hvis kommunens planer bliver en realitet, må han tømme den ene af sine to stalde.

- Hvis det sker, ryger hele det økonomiske grundlag for bedriften. Så kan jeg ikke afdrage mine lån, og det betyder, at jeg vil gå konkurs, siger Kjeld Villadsen.

Han har opgjort værdiforringelsen til et tocifret millionbeløb. Blandt andet bliver staldene værdiløse, og jordens værdi reduceres kraftigt, når den alene anvendes til planteavl. Det vil desuden være umuligt at sælge ejendommen uden at få en kæmpe gæld.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kjeld Villadsen oplever, at kommunen er ligeglad med de konsekvenser naturplanen vil få for ham og hans kollegaer.

- Jeg oplever helt klart, at naturen har førsteprioritet frem for de arbejdspladser, jeg skaber med min bedrift. Der er fire medarbejdere på gården, og vi generer arbejdspladser både på maskinstationen, hos smeden og elektrikeren og ved rådgivningsselskaberne, siger han.

Planer er for vidtgående

Formand for Agri Nord, Carl Christian Pedersen, er mildest talt ikke imponeret over kommu-nens ageren i forhold til naturudpegningerne.

- Kommunens planer er alt for vidtgående, og vil kommunen gennemtrumfe deres planer, så er der tale om ekspropriation. Det efterlader kun en mulighed: erstatning af tabte værdier og produktionsmuligheder, siger formanden, siger han.

Blevet bondefanget

Da de første Natura2000-planer blev lanceret tilbage i 90'erne blev det igen og igen understre-get, at det ikke ville få konsekvenser for landbrugets produktionsmuligheder, men blot var et tiltag, der skulle beskytte værdifuld natur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var der ingen landmænd, der var imod, og vi gik positivt ind i arbejdet og projekterne, siger Carl Christian Pedersen.

Han understreger, at hensigterne med udpegning af Natura2000-områder aldrig har været, at de skulle give restriktioner til de omkringliggende landbrug.

Men i 2011 bliver husdyrlovgivningen omkring Natura2000-arealerne skærpet, og områderne fik pludselig indflydelse på produktionsmulighederne.

Nu strammer kommunen skruen yderligere, og omkring Binderup Å og Halkær Bredning står nu fem-ti landbrug overfor en usikker fremtid og muligvis konkurser på grund af Natura2000.