TV 2´s Operation X tegner et stærkt negativt billede af et erhverv med horribel dyrevelfærd. Det kunne ikke være mere misvisende, mener syv af landets minkdyrlæger, der tilsammen tilser en tredjedel af landets minkfarme.

De syv dyrlæger føler sig stærkt provokeret af TV 2’s fremstilling af pelsdyravlerne som dyremishandlere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

LVK dyrlæge Peder Elbek fra Hedensted har været minkdyrlæge i 25 år. Han er oprevet over den behandling, som TV 2 har givet avlerne:

- Det billede, som Operation X tegner af den danske minkproduktion med døde dyr i burene og stærkt forpinte dyr med bylder og bidemærker, er ikke et billede, vi kan genkende fra vores hverdag. Efter vores opfattelse fremstiller Operation X en sag, der er ganske ude af proportioner. Vi har i Danmark 25 million mink, og det er ganske få promille af dem, som har velfærdsmæssige problemer. Vi oplever tværtimod en minkproduktion, hvor dyrevelfærden er meget høj, siger han.

Enkelte brådne kar

De syv dyrlæger, der arbejder spredt over hele landet, afviser ikke, at der kan være enkelte minkavlere, som burde finde sig et andet erhverv. Men de er langt fra repræsentative for en branche, der generelt arbejder professionelt med minkproduktion.

I de seneste år er der indført flere nye regler for hold af pelsdyr, der skal forbedre dyrevelfærden, og det har været nogle af disse regler, som nogle af avlerne endnu ikke fuldt ud har fået implementeret. Men ifølge de syv dyrlæger er branchen godt på vej, og det bekræfter de seneste tal fra Fødevarestyrelsen også. 

Flere dyrlægebesøg

Minkavlerne skal leve op til mange forskellige regulativer, hvoraf en del er nye regler, som f.eks. at hegnene udenom farmen ikke er højt nok, eller at der mangler fælder til at fange eventuelt undslupne mink. Men dårlig dyrevelfærd er der i langt de fleste tilfælde ikke tale om, siger Peder Elbæk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye regler fra Fødevarestyrelsen, som træder i kraft fra næste år, påbyder minkavlerne, at de skal have fire årlige besøg af en minkdyrlæge. Loven er vedtaget for at nedbringe antallet af anmærkninger.

De syv dyrlæger, der er gået sammen om at støtte pelsdyravlerne er dyrlæge Peder Elbek, Hedensted, LVK Minkdyrlægerne, dyrlæge Niels Pagter Ludvigsen, Nørager, dyrlæge Karsten Krægpøth, Ringkøbing, dyrlæge Kenneth Krogh, Hobro, chefdyrlæge LVK Kvæg- og Minkdyrlægerne, dyrlæge Bjarne Pedersen, Holstebro, dyrlæge Søren Selsing, Vensyssel og dyrlæge Jan Kjeldsen, Esbjerg, LVK Dyrlægerne.