Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Maskinparken er udviklet af storme

Af Niels Johan Juel Jensen, nj@fbg.dk - 26. feb. 2016 KL. 13:20

  • ww182954_1
  • ww182954_2
  • ww182954_3
  • ww182954_4
  • ww182954_5

De største storme, vi har haft gennem de seneste 16 år, har været afgørende for udviklingen i Alstrup Skovservice.

Når man er skoventreprenør, spiller vejret en afgørende rolle for det daglige arbejde. Men vejret kan faktisk også få afgørende betydning for en virksomheds udvikling. Det har i hvert fald været tilfældet for Alstrup Skovservice ApS, der nu har 30 år på bagen, og som drives af Gert Alstrup Jensen.

- Jeg blev selvstændig i 1985. På det tidspunkt havde jeg i to år været ansat som skovarbejder hos Hedeselskabet, hvor jeg kørte skovmaskiner, fortæller han. Efter springet til at blive selvstændig var det hovedsageligt Hedeselskabet - senere HedeDanmark - der benyttede ham som underentreprenør.

- I begyndelsen var det udelukkende skovning, jeg arbejdede med. Og i første omgang var det med maskiner fra Gremo, som på det tidspunkt var en dansk producent, forklarer Gert Alstrup Jensen.

3. december 1999

Livet med en enmands-virksomhed blev i 1999 taget op til revision. Og her spillede vejrguderne en helt central rolle. Den 3. december blev Danmark ramt af de kraftigste vinde i nyere tid, hvilket efterlod store arealer med væltet skov.

Det resulterede i, at Alstrup Skovservice ikke længere kun beskæftigede sig med skovning, men også udkørsel og handel med råtræ. Og i løbet af kort tid var Gert Alstrup Jensen ikke længere alene om opgaverne.

- I begyndelsen af år 2000 var vi to-tre mand, og sådan kørte det frem til omkring år 2005. Her havde vi igen en rimelig stor storm, lyder det fra skoventreprenøren.

Stormen i 2005 resulterede således i endnu en udvidelse.

- Vi fik yderligere to udkørselsmaskiner, og vi udvidede med fire mand, fortæller han.

Fokus på flis

Der var arbejdsopgaver til omtrent to år fra stormen i 2005. Da det var overstået, begyndte Gert Alstrup Jensen at tænke i nye baner, for at holde kadencen oppe.

- Vi begyndte på det tidspunkt at købe kombimaskiner, som både fældede og kørte ud. Det var for at være bedre gearet til at producere flis, hvor vi blandt andet så et potentiale i at fælde og flise læhegn, forklarer han. Derudover fik virksomheden også et øget fokus på pleje af natur­arealer, som krævede specialiserede maskiner med et lavt marktryk.

Det faldt sammen med omlægning i amterne, hvor man også gik fra at have færre folk til i højere grad at benytte maskinkraft - og dermed opstod der opgaver til entreprenører med den rette maskinpark.

Altid opgaver

Som de fleste nok husker, havde vi for godt to år siden to kraftige efterårsstorme, og det blev igen anledning til en ekspansion i Alstrup Skovservice. Dermed tegner der sig et tydeligt mønster i den udvikling, virksomheden har gennemgået.

- Det er efter stormene, vi har ekspanderet. Stormene har betydet, at vi lige har købt den ekstra maskine, og har ansat den ekstra medarbejder, lyder det fra Gert Alstrup Jensen, der i dag er oppe på ni medarbejdere - udover ham selv og en kontordame.

Det voksende udvalg af maskiner har betydet, at Alstrup Skovservice med årene har udviklet sig til at være en særdeles alsidig skoventreprenør, og arbejdsområderne sikrer, der altid er opgaver, der kan løses - uanset vejr og årstid.

Egen plantemaskine

Flisproduktionen fylder nok mest, men der er stort set ikke den ting, virksomhedens maskiner ikke kan løse.

I forhold til nyplantning har Alstrup Skovservice sammen med Fasterholt Maskinfabrik udviklet et par redskaber, som passer til de behov, de oplever. Det drejer sig blandt andet om en opriller, som forbereder jorden, hvor der skal plantes manuelt.

- Den er udviklet med et rulleskær forrest, bagved den sidder en grubber, og til sidst sidder der to tallerkner, der renser planterillen. Vi har også udviklet en skovplantemaskine. Den har et klippehjul, der klipper trærødder på op til 20 centimeter. Den laver samtidigt en planterille, og så sidder der en person bagerst på maskinen og planter, fortæller Gert Alstrup Jensen og tilføjer, at de maskiner, der er på markedet, efterlader for store planteriller.

Optimalt niveau

Alstrup Skovservice arbejder fortsat som underentreprenør for HedeDanmark samt Naturstyrelsen - og derudover har de selv en masse kunder.

- Vi arbejder mest her i Midt- og Vestjylland, men efterhånden får vi også flere og flere opgaver længere sydpå og også lidt nordpå, fortæller Gert Alstrup Jensen.

Til spørgsmålet om, hvordan virksomheden vil udvikle sig de kommende år, lyder svaret:

- Jeg har sagt før, at nu skal vi ikke værre større, og så er vi alligevel vokset lidt. Men jeg synes, at vi nu har nået et niveau, der er optimalt. Vi har en ambition om at være brede. Det er vi nu, og vi har altid noget at lave.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame