Der er for få elever, som vælger at søge ind på landbrugets lederuddannelser, og det kan få store konsekvenser for erhvervet i den nærmeste fremtid.

Sådan lyder det fra Kurt Østergaard, forstander på Grindsted Landbrugsskole, der har mærket nedgangen i antallet af ansøgere til lederuddannelserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I landbruget har vi vores egen lederuddannelse, der klæder faglærte landmænd på i forhold til økonomi og ledelse. Desværre har vi de seneste år kunne se et drastisk fald i antallet af optagne på lederuddannelserne, og det vil få store konsekvenser for branchen om bare 5-10 år. Vi står foran en pukkel af landbrug, der skal generationsskiftes på grund af den høje gennemsnitsalder, der er på ejerledere i landbruget, og fordi handlerne har stået meget stille i de seneste seks år, vurderer Kurt Østergaard.

Flere forklaringer

280 elever starter på lederuddannelsen og kun 180 fortsætter på virksomhedslederuddannelsen. Det er et problem, da der ifølge Kurt Østergaard i fremtiden skal bruges 320 nye ledere hvert år.

Ifølge Peder Karstoft, økonomilærer på Grindsted Landbrugsskole, er der flere forklaringer på nedgangen.

- Vi har jo ofte stillet os selv spørgsmålet, hvorfor vælger de unge mennesker ikke muligheden for at bygge lederuddannelsen på, når nu den er nødvendig for at blive selvstændig på et senere tidspunkt. Svaret er ikke entydigt, men meget tyder på, at mange satser på en sikker indtægt som lønmodtager og ikke ønsker at risikere den selvstændiges større risiko. Landbrugets renommé har heller ikke altid gjort det sjovere, og så har økonomien i de seneste 10 år, hvor landbruget har oparbejdet for meget gæld, heller ikke gjort det bedre, siger han.

Grindsted Landbrugsskole udbyder alle landbrugets lederuddannelser og holder 1. maj informationsmøde på skolen om lederuddannelserne.