Lyt til artiklen:

Unge landmænd taler på Nutrifairs scene

00:00
Hastighed: ???x
03:00

Landbrugsskolen i Grindsted oplever en jævn tilstrømning af elever, som brænder for landbruget, men der er plads til endnu flere på landbrugsskolerne og på landbrugsbedrifterne.

Uddannelseskonsulent ved Grindsted Landbrugsskole, Kasper Kvist Jacobsen, kommer derfor til Nutrifair med et bud på, hvad der skal til for at tiltrække endnu flere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi gør alt, hvad vi kan for at få elever fra skoler og efterskoler ud at se landbrugsskolen. Vi vil gerne være med til at fortælle den gode historie og vise alsidigheden i uddannelsen. På den helt store klinge, så skal vi skubbe til samfundssynet, sådan at hver gang, der tales om landbruget, så vægtes de dårlige historier ikke længere højest, men i stedet at landbruget er en større del af fremtiden, siger han.

Han deltager på Nutrifair med Jonas Broholm og Bianca Eisenhart, og på scenen har de en samtale om at være ung i landbruget.

Samtalen faciliteres af værterne fra Landbrugspodcasten Anders Nøhr Lau og Mads Krabbe Hansen.

Drømmen om selvstændighed

31-årige Jonas Broholm blev selvstændig landmand for knap tre år siden, da han overtog den fædrene gård.

- Jeg synes, det er virkelig vigtigt, at unge landmænd er bevidste om, at der er mange måder at blive selvstændig landmand på. Ofte ender vi i en situation, hvor det er et spørgsmål om soliditetsgrad og med krav fra kreditorer, som er svære at opfylde. Det lykkedes i vores situation, men sådan er det ikke for alle, og det, synes jeg, er problematisk, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kunne stille med en aktivsum på omkring 50 millioner kroner, men når gårdene er meget større, kan det være langt vanskeligere, lyder det fra Jonas Broholm.

Fastholdelse og rekruttering

Både Kasper Kvist Jacobsen og Jonas Broholm er enige om, at jobbet som landmand kræver bedre forhold, end erhvervet tidligere bød på.

- Erhvervet har pludselig konkurrenter fra andre brancher, som kan lokke med bedre forhold - både for ansatte og virksomhedsejere. Vi oplever, at når eleverne bliver faglærte landmænd, er der mange, der forlader erhvervet, siger Kasper Kvist Jacobsen.

Han fortæller, at problemet er særlig stort inden for planteavl og maskinstationsarbejde på grund af blandt andet weekendarbejde.

- Arbejde på søndage og helligdage er ikke særlig foreneligt med et travlt familieliv, siger Kasper Kvist Jacobsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

God ledelse er vigtig

Ifølge Kasper Kvist Jacobsen er der en løsning på udfordringen med at fastholde de unge faglærte i landbruget. Men han mener, at det stiller krav til bedriftsejerne.

- God ledelse er virkelig vigtig. Medarbejderne skal kende deres arbejdsplan, og selv mindre virksomheder skal drives som "big business" - det vil sige toholdsskift i højsæsonen og vagtplaner, som strækker sig tre måneder ud i fremtiden, siger han.