Kathrine Nørgaard Rasmussen på 20 år er en af de få kvinder, der har valgt et fag, hvor der skal repareres og laves landbrugsmaskiner. Kathrine er nemlig ved at uddanne sig til landbrugssmed, og hun er den éne ud af to kvinder på uddannelsen, men det gør hende ikke noget.

Valget af uddannelse blev taget for et par år tilbage. Kathrine Nørgaard Rasmussen havde oprindeligt en drøm om at blive frisør, men efter at have hørt om mangel på praktikpladser i branchen, valgte hun at gå andre veje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter et ophold på en produktionsskole, hvor Kathrine Nørgaard Rasmussen prøvede faget som smed, vidste hun pludseligt, hvilken uddannelse, hun skulle have.

Med hjælp fra en god lærer fik hun en praktikplads i hus, og i sommeren 2018 begyndte Kathrine Nørgaard Rasmussen at uddanne sig som landbrugssmed på Erhvervsskolerne Aars, som er det eneste sted i landet, der tilbyder denne uddannelse.

Selvom flere i hendes omgangskreds blev overrasket over valget af uddannelse, var der ikke nogen tvivl at spotte hos den unge kvinde, som den dag i dag stadig er tilfreds med sin beslutning.

- Det er det her, jeg vil, fordi jeg synes, det er sjovt. Det har bare fanget min interesse fra start, så jeg er ligeglad med, hvad andre mener om det, fortæller Kathrine Nørgaard Rasmussen, som samtidig lægger vægt på, at der ikke burde være nogen undren over, at man som kvinde vælger et mandsdomineret fag og omvendt.

Eneste kvindelige lærling

Kathrine Nørgaard Rasmussen, der oprindeligt er fra Skjern, bor nu i Viborg, da hendes læreplads er hos virksomheden Gøma, der blandt andet laver gyllevogne og udstyr hertil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har været i praktik hos Gøma siden lidt før jul. Jeg får lov at lave alle mulige forskellige svejseopgaver i praktikken. Nu går der ikke længe før, jeg skal tilbage på et skoleophold, fortæller Kathrine Nørgaard Rasmussen, der bor på skolehjemmet i Aars i de uger, hvor hun har skoleophold.

Hos praktikpladsen Gøma er hun den eneste og første kvinde, der har arbejdet med smedearbejdet. Det har også betydet, at Gøma har skullet sørge for ekstra faciliteter i form af et omklædningsrum kun til hende.

Men at være den eneste kvinde i faget er ikke noget, der går Kathrine Nørgaard Rasmussen på.

- Det er selvfølgelig lidt mærkeligt, at der ikke er andre kvinder, men jeg synes samtidig, at det er rart, at der ikke er noget pigefnidder. Omgangstonen kan være lidt hårdere, men det gør mig ikke noget. Det eneste tidspunkt, jeg sommetider kunne savne kvindeligt selskab, er, hvis jeg har lyst til at snakke om make-up eller andre kvindeting - den slags bliver ikke lige diskuteret i frokostpausen, siger Kathrine Nørgaard Rasmussen.

rich-media-3
- Jeg havde ikke prøvet at svejse før, jeg startede på produktionsskolen. Der gik ikke lang tid inden, jeg fik at vide af min lærer, at jeg godt kunne få en fremtiden inden for faget, fortæller Kathrine Nørgaard Rasmussen. Foto: Josefine Ørts Felletoft.

Perfektionist

Der er flere aspekter i arbejdet som landbrugssmed, som tiltaler den 20-årige kvinde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er meget perfektionistisk, og vil gerne have, at tingene ser godt ud. Derfor kan jeg godt lide svejsning - for det skal se perfekt ud og skal kunne holde, for ellers dur' det jo ikke, fortæller Kathrine Nørgaard Rasmussen, der kun kan nævne en ulempe ved at være kvinde i faget.

- Det eneste, der kan være et problem, er, at det kan være tungt at bære de ting, som jeg skal arbejde med. Men så må jeg jo spørge om hjælp eller finde en anden måde at flytte tingene på, siger hun.

Under uddannelsen lærer Kathrine Nørgaard Rasmussen og de andre elever blandt andet også om motorer for at vide så meget om maskinen som muligt.

- Når vi skal i gang med at lære om motorer, er jeg nok ikke så stærk. Heldigvis begyndte vi uddannelsen med at smede, og det er det, jeg er stærkest i, så man sagtens spørge mig om hjælp, for dét har jeg styr på, lyder det fra den unge kvinde, der bestemt ikke lader sig skræmme af at være i undertal som hunkøn.

Kast dig ud i det

For Kathrine Nørgaard Rasmussen betyder det meget at vise, at hun kan følge med mændene, når det gælder smedearbejdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der bliver som regel lige kigget lidt ekstra på mit arbejde, for mændene skal lige se, om jeg nu også kan finde ud af det, men det kan jeg jo godt. Og de er rigtig gode til både at give konstruktiv kritik og rose mig, fortæller Kathrine Nørgaard Rasmussen, der aldrig har oplevet, at nogle har nedgjort hende, selvom hun er en af de få kvinder i faget.

Ifølge den 20-årige studerende burde mange flere kvinder få øjnene op for, hvilke muligheder, der findes indenfor samme fag eller lignede.

- Jeg synes, folk burde kaste sig ud i det. Man kan ikke vide om det er noget for en før, at man selv har prøvet det, fortæller Kathrine Nørgaard Rasmussen.