Ulven er kommet til Danmark. Det er relativt sikkert. Ulven har angrebet og skambidt nogle får - det er ikke sikkert. Endnu.

Men diskussionen om, hvordan samfundet skal forholde sig til erstatningsspørgsmålet, hvis der pludselig dukker et vildt dyr op i naturen, som ikke har været her i 200 år, er begyndt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samfundet må betale

Viceformand Lars Hvidtfeldt fra Landbrug & Fødevarer mener, det er helt naturligt, at der bliver udbetalt erstatning, hvis ulve fremover angreber dyrehold.

- Vi stiller os ikke anderledes her, end i andre sammenhænge hvor samfundet ønsker noget introduceret i vores natur, som kan have negative konsekvenser. Så må samfundet også være indstillet på at tage omkostningerne. Det kan ikke være rimeligt, at det er landmændene, der skal gøre det, siger Lars Hvidtfeldt til DR Nyheder.

Han mener ikke, at ulven hører hjemme i Danmark.

Ingen ejer vildtet

Jægerne er helt uenige i erstatningsspørgsmålet, siger Claus Lind Christensen fra Danmarks Jægerforbund.

- Grundlæggende er der ingen, der ejer vildtet, og det er en integreret del af vores natur. Så derfor ser vi ikke, at man skal erstatte de skader, som vildtet måtte forvolde, siger jægerformanden, som - i modsætning til landbruget - mener, at der i begrænset omfang er plads til ulven i den danske natur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljøminister Ida Auken (SF) siger til DR Nyheder, at hvis spørgsmålet om ulve og skader bliver aktuelt, må Vildtforvaltningsrådet se på det.

Usikkert om ulven er på spil

Inden landbruget, jægerne, ministre og Vildtforvaltningsråd begynder at diskutere ulveskader, peger vildtkonsulent Steen Fjederholt fra Naturstyrelsen på, at det langt fra er sikkert, det er en ulv, der har angrebet fåreflokken ved Herning.

En ulv ville, mener Steen Fjederholt, æde af dyrene og ikke kun bide dem. Desuden viser erfaringer fra Tyskland, husdyr i meget begrænset omfang er ulvenes byttedyr.

En dna-analyse skal forsøge at afdække, om det er en ulv, der har angrebet fårene i Midtjylland.

Ti mulige bosteder

Hvis ulven får smag for Danmark, har Nationalt Center for Miljø og Energi udpeget ti steder, der kan blive deres hjemsted. De ligger alle i Jylland.