På Det Jordbrugsvidenskabelig Fakultet i Foulum har man undersøgt effekten af hydratkalk på behandling og forebyggelse af digital dermatitis. Det skriver Landbrugsinfo.dk.

Forsøget blev foretaget med en 50 procents opløsning. Effekten efter otte uger var signifikant med en behandlingseffekt på 84 procent på bagbenene og 100 procent på forbenene. Forekomsten af nye tilfælde faldt fra syv procent til to procent på de behandlede bagben.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Imidlertid blev der samtidigt observeret ætsninger og irritation af huden mellem klove og biklove forårsaget af hydratkalken. Disse forandringer kunne ikke ses, før hydratkalk og skidt blev vasket af klovene.  

Irriteret hud


Efter to ugers behandling tre gange om ugen var huden rød, let hævet og synligt irriteret på 26 procent af de behandlede ben. 18 procent af køerne havde regulære ætsninger, hvor huden over kloven var tydeligt hævet, så der blev dannet en ”hudfold” mellem klove og biklove, og de yderste lag af huden faldt af.

 

Efter yderligere seks ugers behandling to gange om ugen var forekomsten af hudirritation faldet til 13 procent og antallet af ætsninger var faldet til 0,5 procent (to ud af 405 køer). Hvorfor irritationerne blev færre, og ætsningerne helede op på trods af forsat behandling, vides ikke. Det kan eventuelt skyldes den lavere behandlingshyppighed.

 

Ætsningerne må formodes at kunne være forbundet med smerte, mens det er usikkert om der er smerte ved den observerede hudirritation.

 

Før det kan anbefales at anvende hydratkalk, er det således nødvendigt med flere forsøg, der tester om man kan undgå ætsninger ved at bruge en lavere koncentration eller behandlingshyppighed, men stadig opnå effekt over for digital dermatitis.