Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Harven styrer dybden ud fra tildelingskort

Af Morten Damsgaard - 5. feb. 2019 KL. 07:00

  • ww320863_1
  • ww320863_2
  • ww320863_3
  • ww320863_4
  • ww320863_5
  • ww320863_6

Harven og såmaskinen kan ud fra tildelingskort blive langt mere intelligente og i sidste ende spare både diesel og udsædsmængde.

Det er stadig i sit allertidligst forstadie, men den engelske præcisionsdyrkningstjeneste, Soyl, nærmere sig landets grænser med hastige skridt.

På Borgeby Felt-dage i sommeren 2018 blev systemet for alvor rullet ud på det svenske marked, selvom man allerede i 2016 præsenterede de første løsninger hos de første pilot-gårde i Sverige.

citat startcitat start

Vi kan dermed sikre os, at harvedybden ikke nødvendigvis skal være den samme, når der ikke er tale om det samme jord.

- David Whatoff, Soyl

citat slutcitat slut

- På det tidspunkt havde vi fire gårde med i alt 400 hektar. I dag er vi oppe på 12.000 hektar fordelt på 45 ejendomme, fortæller Hans Alvemar, som er den svenske repræsentant for Soyl.

Tjenesterne fra Soyl er meget bredde og dækker blandt andet tildelingskort til gødningsspreder og såmaskiner.

Harv mere optimal

På Borgeby 2018 viste Hans Alvemar samt David Whatoff fra Soyl blandt andet fordele ved tildelingskort til harve og såmaskine, som blandt andet kan være med til at reducere diesel, og spare på udsæd:

- Ved at kortlægge jordens bonitet på markniveau kan vi langt bedre optimere arbejdsgange som stubharvning og såning, fortæller David Whatoff, og viser et eksempel på en mark, der er blevet målt på.

- Vi har en jordsensor til at sidde på en AVT, og kan lynhurtigt måle en mark op, hvor vi kan få et indblik i jordens bonitet over hele marken. Udfra dette kort kan vi lave et tildelingskort til eksempelvis stubharven, så vi sikre en optimal harvning over hele marken.

- Vi kan dermed sikre os, at harvedybden ikke nødvendigvis skal være den samme, når der ikke er tale om det samme jord, og vi kan samtidigt sikre os, at vi harver dybt nok, de steder, hvor det er nødvendigt, fortæller han.

Systemet hedder Auto Depth Control og består af tre komponenter: En hydraulikblok til styring af harvens dybde, som kobles i de eksisterende slanger mellem harve og traktor. En kontrolboks til at styre hydraulikblokken samt en sensor på harvens dybdehjul, så kontrolboksen ved, hvilken dybde, der arbejdes i.

- Tildelingskortet, som vi sender til landmanden, kan han sætte i traktorens GPS, og den sender informationer til kontrolboksen på harven, som derefter regulerer harvens dybde.

- Som tommelfingerregel siger vi, at hvis man blot hæver harvedybden med 15 millimeter, så vil der også spares 15 procent brændstof, så der er virkelig noget at hente ved at harve i den optimale arbejdsdybde, og ikke harve for dybt, hvor det ikke er nødvendigt.

Kort til såmaskinen

Data omkring jordens bonitet kan ikke kun bruges til harven.

- Vi kan bringe de samme data op på et højere niveau ved at bestemme, hvor meget udsæd vi kan gå ned på i de områder med let jord, og hvor meget vi måske skal øge udsæds-mængden i de områder på marken med svær jord, fortæller David Whatoff.

Procentvis kan man bestemme, hvor meget man ønsker at reducere eller øge udsædsmængden, og Soyl kan dermed sende et tildelingskort til såmaskinen, som kan øge eller reducere udsædsmængden løbende og helt automatisk.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame