Facebookgruppen "Præcisionsjordbrug" er for nyligt blevet oprettet med det formål at skabe et fælles forum, hvor landmænd, rådgivere og virksomheder har mulighed for at dele erfaringer og viden inden for præcisionsjordbrug. Efter at have været aktiv i lidt over en uge har gruppen allerede over 300 medlemmer, der hver dag deler erfaringer og udfordrer gruppen med relevante spørgsmål inden for præcisionsjordbrug.

Erfaringer med især gradueret tildeling er ét af mange punkter, hvor landmænd kan optimere i marken og forbedre bundlinjen. Der er mange forskellige teknologier og fremgangsmåder, og medlemmerne af Præcisionsjordbrug deler gerne deres erfaringer med disse. Et eksempel på vidensdeling fra facebookgruppen kommer fra Jens Lei, der er selvstændig landmand ved Ballegaard:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Min erfaring med gradueret udsæd er at jeg her oplever en tydelig effekt i forhold til f. eks graduering af gødning, hvor der er mange holdninger og metoder. Dem der har uensartet jord ved godt, at hvis man sår samme udsædsmængde på marken i efteråret er det ikke nødvendigvis en ensartet mark man har i foråret. Med gradueret udsæd sår jeg mere de steder på marken hvor jeg ved, at der er udfordringer. Det vil sige lerede områder, bakketoppe, forager mm. Omvendt kan man godt gå ned i udsæd i lavninger og områder med god fremspiring, for at undgå lejesæd.

Daniel Rosenkilde Damhus, planteavlsrådgiver ved LMO, deler i et andet opslag på gruppen hans betragtninger i forhold til gradueret tildeling:

- Processen med at udarbejde tildelingskort er en god øvelse. Man bliver tvunget til at forholde sig til markens tilstand på hvert område og man må svare på hvorfor marken står dårligere i nogle områder end i andre, hvilket kan give anledning til øget fokus på f. eks etablering, såbed, udsædsmængde eller sneglebekæmpelse. Derudover må man aktivt forholde sig til gødningsplanen, forventet udnyttelse af husdyrgødning, kvælstofoptagelse fra jorden mm. Det gør os skarpere på at ramme det optimale kvælstofniveau.?

Ét af tolv projekter der skal øge anvendelsen af sprøjte- og præcisionsteknologier

Facebookgruppen administreres af FieldSense A/S, men der opfordres til, at alle der er interesserede i feltet bliver medlem af gruppen og deltager i diskussionerne. Gruppen er blevet oprettet på baggrund af et initiativ fra Miljø- og Fødevarestyrelsen kaldet "Partnerskab om præcisionssprøjtning", hvis formål er at øge anvendelsen af sprøjte- og præcisionsteknologier, som kan medvirke til at reducere pesticidforbruget til gavn for både miljøet og bundlinjen. Partnerskabet dækker over tolv forskellige projekter, der på hver sin måde beskæftiger sig med præcisionsjordbrug og vil blandt andet inkludere faglige møder, demonstrationsarrangementer, efteruddannelse, validering af udstyr og tests, som alle der er interesserede kan deltage i.