Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen kalder det en "skandale", at dansk korn efterhånden ikke kan bruges til at brygge øl af, bage brød af eller fodre grise med, uden stigende import af soja fra Sydamerika.

- Hvorfor er vi kommet dertil, at det er nødvendigt, at importere f.eks. mere og mere tysk korn til Danmark til ølbrygning og til bagning af brød? spørger han og giver selv svaret:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kvaliteten af dansk korn styrtdykker på grund af danske særregler, der betyder, at landmændene ikke må give planterne og afgrøderne på markerne den nødvendige gødning, de har behov for til at udvikle sig med tilstrækkeligt proteinindhold.

Stramme regler

Erling Bonnesen peger på, at når proteinindholdet falder i dansk korn, bliver mere og mere dansk korn kasseret som brød- og maltkorn. Det mener han for dansk læandbrug er, "som at tabe på selvmål":

- Når man hører, at man snart ikke længere kan købe dansk øl på dansk korn, men at det er på vej til

at blive på tysk korn eller fra andre lande, fordi reglerne i Danmark er for stramme, så sidder man med følelsen af at tabe fodboldkampen på selvmål. Samtidig kan det konstateres, at der nu også tabes arbejdspladser på de danske særregler. Først taber landmændene på markerne, fordi kornet bliver meget mindre værd. Landmændene taber også i stalden, fordi de skal importere og købe ekstra soja i Sydamerika. I sidste ende betyder det også, at det efterhånden ikke længere kan løbe rundt at producere slagtesvin i Danmark.

Bliver meget synligt

Han noterer, at antallet af slagtesvin i Danmark allerede falder drastisk, og det fører videre til lukninger af slagterier og fyringer af slagteriarbejdere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danish Crown har netop meddelt, at man fortsat mangler slagtesvin og sandsynligvis står overfor nye fyringsrunder og lukning af slagteri:

- Den danske flæskesteg flager ud, og vi mister arbejdspladser ikke kun på slagterierne, men også i alle følgeerhvervene, eksempelvis foderstoffer, maskinmekanikere, servicebrancen og transportbranchen. Inden længe vil det også blive meget synligt i faldende exporttal, der vil gøre hullet i den danske statskasse endnu større, end det allerede er. Der er minus i forvejen, men det er da tosset bevidst at gøre det endnu større, siger Erling Bonnesen, der vil løse problemet ved at give landmændene lov til at give planterne og afgrøderne mere gødning:

- Naturligvis uden at det skader miljøet. Det kan godt lade sig gøre, siger Erling Bonnesen.