sonsoreret-indhold

Boumatic A/S har udviklet en ny finansieringsmodel for malkeanlæg, operativ leasing, som også inkluderer fast service i hele leasingperioden på otte år.

- Vi har udviklet operativ leasing fordi, vi i en årrække har oplevet, at mange landmænd har svært ved at få deres pengeinstitutter med på både fornuftige og nødvendige investeringer i nye malkeanlæg, siger Finn Knudsen, økonomichef hos Boumatic.

- Vores oplevelse er, at pengeinstitutterne siger nej til investeringer i nye malkeanlæg på grund af en stor gældsbyrde hos de enkelte landmænd, fortæller Finn Knudsen.

Med leasing øges gælden ikke

- Derfor tog vi kontakt til et par pengeinstitutter for at drøfte problemstillingen. Her foreslog de en leasing-løsning, fortsætter økonomichefen.

- Ved at finansiere nye malkeanlæg med leasing-kontrakter opnår landmændene at fordele gældsbyrden på flere finansielle leverandører, hvilket er i god tråd med de fleste pengeinstitutters ønske, påpeger Finn Knudsen.

- Da vi havde færdigudviklet vores operativ leasing-model og præsenterede den, tog pengeinstitutterne meget positivt imod den, fortæller han og tilføjer:

- Det begrundede de ikke mindst med, at de pågældende landmænd og pengeinstituttet så kender omkostningen til finansiering og service igennem de otte år, disse leasingkontrakter løber.

Servicen bliver udført

- I og med, at den løbende service er inkluderet i de månedlige betalinger på leasingkontrakten, undgås det også, at landmændene undlader at få udført service på grund af likviditetsmangel, lyder det videre fra Finn Knudsen.

- Når folk ikke får skiftet eksempelvis pattegummi og slanger til tiden, resulterer det uundgåeligt i en forringet mælkekvalitet - typisk med forhøjede celletal og en forringet yversundhed, påpeger han og tilføjer:

- Det viser sig med usvigelig sikkerhed, at det koster på bundlinjen ikke at få udført service som foreskrevet i vore servicemanualer.

I forbindelse med operationel leasing har Boumatic sat prisen for almindelig service med udskiftning af diverse sliddele til cirka en krone pr. ko om dagen.

Ifølge Finn Knudsen er operationel leasing en billig løsning - både på finansierings- og servicesiden.

Billigere med leasing

- Finansiering med leasing er billigere end traditionel lånefinansiering. Forklaringen er først og fremmest, at der opereres med en variabel rentesats, som ligger mærkbart lavere end faste rentesatser, forklarer økonomichefen fra Boumatic.

- Også servicen bliver billigere end normalt, når den indgår i operationel leasing. Det skyldes, at vore lokale forhandlere, der skal udføre servicen, ved, hvor de skal hen, og dermed har bedre muligheder for at have delene hjemme og planlægge serviceturene hensigtsmæssigt, fortsætter han.

Ifølge Boumatic's servicemanualer bør sliddele på malkesæt som tommelfingerregel udskiftes efter 2.500 malkninger.

Ingen uventede prisstigninger

- Vi har regnet arbejdsløn og materialeforbrug ved servicebesøgene grundigt igennem. Desuden har vi lagt en pristalsregulering ind, så landmændene ikke kommer til at opleve pludselige og uventede store prisstigninger, fortæller Finn Knudsen.

- For at vende tilbage til selve operationel leasing-kontrakten, så rummer den et vigtigt element af tryghed for landmanden, siger han.

- Da malkeanlægget har været forskriftsmæssigt serviceret i hele leasingperioden, garanterer vi efter de otte år en tilbagekøbspris på anlægget på 20 procent af den oprindelige pris. Medmindre, naturligvis, at landmanden vælger at beholde og købe anlægget til denne pris, siger Finn Knudsen.

Brugte anlæg kan videresælges

Ønsker landmanden ikke at købe malkeanlægget til restsummen, afmonterer Boumatic det og videresælger det som brugt. Kvaliteten af anlæggene er så høj, at de typisk kan holde i yderligere 15-20 år.

Salgschef hos Boumatic, Michael Andersen, oplyser, at firmaet tidligere på året har solgt og monteret det første malkecenter, som blev finansieret med en ren, finansiel leasingkontrakt, altså uden servicedelen.

Det er Niels Ulrik Andersen, Juulsgaard ved Nørre Aaby, der har investeret i en 2x24 Boumatic Xpressway Classic malkestald med Strangko udstyr. Malkestalden er installeret i en ny, særskilt bygning.

Leasing erstattede lån

Samlet har Niels Ulrik Andersen investeret knap tre millioner kroner i anlægget, inklusive bygning, køleanlæg og køletanke. Heraf er de 2,1 millioner kroner leasing-finansieret med en 8-årig leasingaftale.

- Jeg havde egentlig fået en traditionel lånefinansiering på plads, men så fandt jeg, sammen med Boumatic, frem til en leasing-løsning. Det er en rigtig god finansiering, som bliver væsentligt billigere for mig end lånefinansieringen, siger Niels Ulrik Andersen.

- Mange nedslidte malkeanlæg burde udskiftes, men bliver det ikke, fordi landmændene ikke kan skaffe finansieringen, konstaterer Michael Andersen.

- Med leasing-finansiering kan pengeinstitutterne hjælpe nogle kvægbrugere, som de ikke kan hjælpe med traditionel lånefinansiering, fordi det ikke er muligt indenfor de gældende udlånsrammer, forklarer Michael Andersen.