Overfor Maskinbladet har flere landmænd kritiseret det forhold, at de mangler rettigheder i forhold til samhandel med andelsselskaber.

Men det mener advokat Uffe Baller, Interlex advokater i Aarhus, som både fører og gennem en lang årrække har ført mange sager for landmænd ved retten over det meste af landet, ikke, at det er et problem, som kan tilskrives samhandelsbetingelserne mellem landmænd og andelsselskaber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke en problematik, som kun opstår, når landmænd og andelsselskaber handler med hinanden. Det handler i højere grad om den kultur, der er på området. Man er ikke grundig nok, når der skal laves kontrakter. Samtidig sker det oftest når man laver aftaler, som strækker sig over en årrække, og ikke i detaljer får beskrevet aftalen godt nok, siger Uffe Baller, som uddyber:

- Mit indtryk er helt klart, at det nogle gange går lidt for stærkt, når landmændene forhandler kontrakterne på plads. Det gælder både på beskrivelsen af, hvad man køber og sælger. Både mængde, periode og kvalitet mangler ofte at blive beskrevet grundigt nok,

Advokaten oplever dog løbende sager, hvor en landmand klager over ikke at have fået leveret foder med korrekt indhold i forhold til hvad han mente, der var aftalt.

- Det er mest i forhold til foder, hvor der er uenighed om, hvad man har aftalt, vi ser problemerne. Og der kan det være svært for landmanden at løfte bevisbyrden i forhold til sælger, fordi der i de sager skal tages prøver mens begge parter er til stede. Desuden er det ofte en vanskelig veterinær vurdering, når man skal afgøre, hvad eksempelvis en gris er død af. forklarer Uffe Baller.