Debatten om grundvandets tilstand fortsætter.

Efter sidste uges samråd, hvor Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen blev udspurgt om grundvandet tilstand, blev advokat Anders Stoltenberg, som til dagligt er forsvarsadvokat for flere landmænd i sager, som omhandler gødskning, godt frustreret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Da jeg så samrådet, og hørte hvad ministeren svarede både Erling Bonnesen, Simon Kollerup og Christian Poll, så var det helt klart for mig, at det her, det går overhovedet ikke, siger Anders Stoltenberg.

Årsagen til advokatens reaktion er, at de landmænd han repræsenterer, potentielt kan komme i klemme under de regler, som ifølge advokaten helt klart er til diskussion fra allerøverste sted.

- Mine klienter - og andre landmænd i samme situation - kan ikke være tjent med, at de bliver dømt på et grundlag, som i bedste fald må karakteriseres som tvivlsomt, siger Anders Stoltenberg.

Derfor skrev han efter samrådet rundt til de retsinstanser, som han repræsenterer klienter i, og bad dem om at stille sagerne i bero indtil det fra politisk hold side er blevet helt klart hvilke regler, der er gældende.

- Lad os nu få styr på tingene. Lad ministerens undersøgelse blive berammet og gennemført, og lad os derefter tage fat i sagerne, når vi ved, hvilket grundlag, de skal vurderes på, siger Anders Stoltenberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hårde konsekvenser

Konsekvenserne af, muligvis at dømme landmændene på et grundlag, som nu først skal undersøges, kan være ganske alvorlige for de landmænd, det går ud over.

- Det er ikke rimeligt. Det er landmændenes levebrød, det her handler om. Det er ikke ligegyldige beløb det drejer sig om, så ja, vi kunne godt lade landmændene blive dømt nu, men så ville skaden være sket. Hvis de bliver dømt for at overtræde gødskningsreglerne, så bliver de helt automatisk trukket i landbrugsstøtte på grund af krydsoverensstemmelser, og det kan i værste fald koste landmanden bedriften. Rigtigt mange landmænd har svært ved at få enderne til at nå sammen, siger Anders Stoltenberg.

Efter opfordringen fra Anders Stoltenberg er det nu op til anklagemyndigheden at vurdere, om de vil acceptere at sætte sagerne i bero.