Lyt til artiklen:

Landbruget havde flest dødsulykker på tværs af brancher i 2023

00:00
Hastighed: ???x
02:48

Der var 31 arbejdsrelaterede dødsulykker i 2023, viser en opgørelse fra Arbejdstilsynet. Derudover er der en dødsulykke, hvor det endnu ikke er færdigvurderet, om ulykken skete i forbindelse med arbejdet - dermed lander antallet af dødsulykker i 2023 på et markant lavere niveau end i 2022, hvor 43 personer døde på arbejdet.

Tre brancher topper årets ulykkesstatistik over arbejdsrelaterede dødsulykker. Det drejer sig om Landbrug, skovbrug og fiskeri, hvor der var seks dødsulykker i det forgangne år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bygge- og anlægsbranchen havde fire dødsulykker og Vejgodsbranchen tre dødsulykker i 2023.

Strakspåbud til landmand efter 17-årig døde i en arbejdsulykke med strømaskine

Se også:

Strakspåbud til landmand efter 17-årig døde i en arbejdsulykke med strømaskine

De tre branchegrupper er kendetegnet ved, at de i en årrække har været at finde blandt de tre øverste brancher i forhold til dødsulykker Derfor besluttede arbejdsmiljøforligskredsen tilbage i sommer, at Arbejdstilsynet i år og de næste to år skal gennemføre en helhedsindsats mod arbejdsulykker med et særligt fokus på de tre brancher. I 2024 er fokus i helhedsindsatsen på branchegruppen Landbrug, skovbrug og fiskeri.

Derudover er der netop blevet nedsat en ekspertgruppe, der i år og de næste to år skal analysere og samle ny viden om forskellige emner, som kan være med til at forebygge alvorlige arbejdsulykker. I 2024 bliver der sat fokus på ulykker ved arbejde med maskiner i landbruget.

Arbejdsgruppe skal undersøge alvorlige ulykker i landbruget

Se også:

Arbejdsgruppe skal undersøge alvorlige ulykker i landbruget

- Med de nye initiativer har Arbejdstilsynet særligt fokus på de brancher, hvor der sker flest dødsulykker. Vi er optaget af, at indsatserne mod arbejdsulykker får en positiv effekt på at nedbringe arbejdsulykkerne i branchegruppen og derfor arbejder vi blandt andre sammen med de centrale aktører i branchegruppen, siger souschef for ulykker og erhvervssygdomme, Lars Uldall Beck.

I de to andre branchegrupper vil Arbejdstilsynet fortsætte sit fokus på ulykkesforebyggelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Transport af gods har Arbejdstilsynet i 2023 gennemført aktionsdage som supplement til de almindelige tilsyn, og aktionsdagene vil blive videreført i 2024.

Også i Bygge- og anlægsbranchen prioriterer Arbejdstilsynet fortsat forebyggelse af ulykkesrisici med uanmeldte tilsyn med byggepladser, hvor alle virksomheder på pladsen bliver gennemgået og får afdækket eventuelle arbejdsmiljøproblemer. Arbejdstilsynet vil også have et særligt fokus på ulykkesforebyggelse på store infrastruktur- og byggeprojekter.

Alvorlig arbejdsulykke på landbrug: Ingen opdagede fastklemt mand

Se også:

Alvorlig arbejdsulykke på landbrug: Ingen opdagede fastklemt mand