Lyt til artiklen:

Dalum får 5,5 millioner til at bygge landbrugseksperimentarium

00:00
Hastighed: ???x
02:44

Eleverne på Dalum Landbrugsskole kommer til at arbejde meget konkret med den grønne omstilling i fremtiden. Med en økonomisk håndsrækning på 5,5 millioner kroner fra Nordea-fonden vil skolen opføre et bæredygtigt landbrugseksperimentarium i Odense, det skriver skolen i en pressemeddelelse.

- Vi vil skabe et undervisningsmiljø, hvor den grønne omstilling bliver meget konkret. Undervisningen i bæredygtighed fylder rigtigt meget på Dalum Landbrugsskole, men vi har savnet et sted, hvor eleverne kan arbejde og eksperimentere mere praksisnært med løsninger, der kan gøre landbruget mere bæredygtigt, siger forstander Jens Munk Kruse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I eksperimentariet og på de tilstødende forsøgsparceller skal der blandt andet arbejdes med professionelle landbrugsdroner, GPS-styrede markredskaber og eldrevne markrobotter. Der vil være fokus på aktuelle emner som biodiversitet, proteinafgrøder, kulstofbinding og brug af nyttedyr og biologisk plantebeskyttelse.

- Målet er at inspirere eleverne til en mere bæredygtig fødevareproduktion, siger forstander Jens Munk Kruse.

Landbrugseksperimentariet opføres som en trækonstruktion med stort lysindfald samt udsyn og direkte adgang til forsøgsparcellerne. Bygningen kommer til at bestå af ét stort, fleksibelt lokale med højt til loftet samt to mindre lokaler til værksted og klasseundervisning. Det samlede areal bliver 560 kvadratmeter. Der etableres solceller på taget og regnvandsopsamling, så eksperimentariet i videst muligt omfang bliver selvforsynende.

100 millioner kroner til fremtidens faglærte

Nordea-fonden har i alt modtaget 68 ansøgninger til Værkstedspuljen, og Dalum Landbrugsskoles projekt er blandt de 30 projekter, der nu opnår støtte for i alt 100,5 millioner kroner. Puljen er etableret for at give skolerne mulighed for at forbedre deres faciliteter og opkvalificere underviserne og dermed gøre det mere attraktivt for unge at tage en erhvervsuddannelse.

- Vi har brug for nye generationer af dygtige faglærte og håber, at Værkstedspuljen bidrager til, at flere unge får lyst til at blive håndværkere - uanset om det er smed, kok, landmand eller andre fag. Det har været fantastisk at få et væld af ansøgninger fra ambitiøse FGU- og erhvervsskoler, der gerne vil tilbyde deres elever de bedst mulige rammer med moderne udstyr og topkvalificerede faglærere, siger Henrik Lehmann Andersen, administrerende direktør i Nordea-fonden.