Lyt til artiklen:

Velas: Landmænd skal turde tale højt om succeser og fiaskoer

00:00
Hastighed: ???x
02:34

Når man tør fortælle sine kolleger om episoder, hvor man har været udfordret, hvor man har fejlet, eller hvor man ikke har kendt til reglerne, er man med til at skabe grobund for, at andre kan tage ved lære og forebygge, at det samme sker hos dem. Det mener Anna Kjær, der er rådgiver i løn, HR og ledelse i Velas.

- Mange landmænd har været i de samme eller lignende situationer og ved at fortælle andre om det, kan man forebygge nogle ting, siger hun i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er dog mange landmænd, der ikke har en kollega at spare med i hverdagen, og derfor har Velas oprettet en netværksgruppe for landmænd, som i dagligdagen i en eller anden afskygning har personaleansvar. I gruppen får landmænd mulighed for at sparre og erfaringsudveksle med ligesindede i forhold til spørgsmål i relation til personale.

- Det er vigtigt, at vi sammen forsøger at flytte landbruget - herunder også i forhold til personaleansvar. Kun på den måde kan man som både arbejdsgiver og lønmodtager være med til at skabe den mest attraktive arbejdsplads, siger Anna Kjær.

rich-media-2
Anna Kjær er rådgiver hos Velas og varetager alle typer opgaver i relation til løn og HR-rådgivning. Foto: Velas

Som eksempler på, hvad der kan være nogle af de udfordringer, som personaleansvarlige risikerer at stå alene med ude på den enkelte bedrift, fremhæver Anna Kjær eksempelvis vagtplanlægning, motivation af medarbejdere og udenlandsk arbejdskraft.

- Vi bruger meget tid på, at landmændene kan sparre med hinanden, for nogle gange er det bare naboen, der har fundet den gyldne løsning til, hvordan man undgår en bestemt arbejdsulykke, eller hvordan man lettest kan opgøre arbejdstiden, og hvordan man får planlagt ferie for medarbejderne, siger hun.

Ifølge rådgiveren kan det være enormt givtigt for landmænd, som i dagligdagen står alene med personaleansvar, at få mulighed for at snakke uformelt med ligesindede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så får man hørt, hvad andre gør for at løse en konkret problemstilling. Det kan være, at man oplever, at der er problemer med at skaffe sygesikringsbevis eller bankkonto til den udenlandske arbejdskraft, eller man har svært ved at få tage de svære samtaler med sine medarbejdere, og der kan det være en stor hjælp at høre fra andre landmænd, hvordan de er lykkes med det, siger Anna Kjær.

Men ikke kun succeshistorierne giver værdi.

- Tør man dele sine egne fejl og steder, hvor det er gået galt, kan vi i fællesskab skabe bedre arbejdspladser, siger Anna Kjær.