Lyt til artiklen:

Manglende planlægning af sommerferien kan koste dyrebare fejl

00:00
Hastighed: ???x
02:30

Man kan undgå dyrebare fejl, hvis der er styr på sommerens arbejdsopgaver. Det er budskabet fra Anders Peter Andersen, som er svinekonsulent i Velas, og som hvert år rådgiver en lang række landbrugsledere i medarbejderhåndtering.

- Det må generelt ikke være sådan, at vi i sommerferieperioden accepterer dårligere resultater. Toget skal køre så tæt på optimalt som muligt 52 uger om året, siger han i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han understreger dog, at der er opgaver, som altid skal udføres, og som er helt afgørende for bedriften, uanset om det er sommerferietid eller ej.

- Men hvis der kun er én eller to medarbejdere på arbejde, vil der være opgaver, som godt kan vente til efter sommerferieperioden. Måske behøver man ikke lave service på møllen til foderanlægget midt i sommerferien, ligesom man måske heller ikke behøver at feje hver fredag, så man skal få synliggjort, hvilke opgaver som er need-to-do, og hvilke som er nice-to-do, siger han.

Få styr på opgaverne

En af anbefalingerne fra rådgiveren er, at inddeler med at få styr på planlægningen af sommerferien, og hvem, der ønsker fri hvornår.

Uanset om der så skal hyres ny arbejdskraft ind i sommerperioden, eller man klarer sig med dem, man har, er det vigtigt, at man danner sig et overblik over den samlede mængde af opgaver i dagligdagen.

Anders Peter Andersen har nemlig på forskellige bedrifter med egne øjne set, hvordan man kan risikere, at vigtige arbejdsopgaver ikke udføres, hvis det ikke er blevet gjort tydeligt, hvem der skal udføre dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tag snakken med medarbejderne om den samlede pulje af arbejdsopgaver, og hvem der skal udføre dem. Ellers risikerer man, at medarbejderne bare kører på med de arbejdsopgaver, som de normalt løser i dagligdagen, og så er det, at der kan opstå huller, hvor vigtige arbejdsopgaver ikke bliver udført. Medarbejderne kan kun udføre nye arbejdsopgaver, hvis de er blevet fortalt, at de skal, siger han.

Man kan også vælge at arbejde forud, fordi det kan være hensigtsmæssigt at fremrykke eksempelvis vaccinationer eller andre opgaver, så disse løses inden, at ferieafviklingen starter.

- Hvis der ikke er lavet en ferieplan, som alle medarbejderne har kendskab til, kan der opstå en masse negativ energi, når medarbejderne kommer tilbage fra ferie. Langt de fleste er ikke glade for overraskelser, så når medarbejderne ved, hvad der venter dem efter ferien, går de gladere til opgaverne, siger Anders Peter Andersen.