Afgrødemarkedet lagde indledningsvis positiv fra start fredag, løftet af Kinas udenrigsminister, som torsdag gjorde det klar, at Kina er parat til at købe flere amerikanske varer. Den gode stemning blev dog sener ødelagt, da Bloomberg rapporterede, da USA angiveligt overvejer at begrænse finansielle investeringer i Kina og eventuelt afnotere kinesiske selskaber fra amerikanske børser, hvilket imidlertid vil ses som en eskalering af handelskrigen. Dog kan det også blot være endnu et forhandlingskort som Trump-administrationen spiller ind i kampen, frem mod at parterne mødes i Washington i næste uge, idet Trump tidligere har øget presset på Kina frem mod en ny forhandlingsrunde.

Udmeldingen ramte naturligvis de kinesiske aktier der er noteret i USA hårdest. Meldingen satte sig også i råolien der faldt tilbage, der er ekstrem følsom overfor de globale vækstudsigter. Meldinger om en våbenhvile mellem Saudi Arabien og Yemen, der tidligere er blevet beskyldt for at stå bag angrebene på Saudi Arabiske olieanlæg, samt en overskrift om at USA overvejer at fjerne alle sanktioner mod Iran i bytte for at genstarte forhandlingerne, vejede også tungt i råolien. Råolien handler nu kun i underkanten af tre procent over niveauet fra før angrebene, og risikopræmierne er dermed stort set fjernet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvede

Møllehveden havde henover ugen en stærk udvikling, og lukkede også fredag lidt højere, til det højeste niveau i syv uger. Møllehveden er steget tre uger i streg, og lægger afstand til den sæsonmæssige bund primo september. Efter en svag sæsonstart, er der kommet gang i eksportmarkedet, et forhold som møllehveden i vid udstrækning lukrer på med en stærk konkurrenceevne. I

Chicago lukkede hveden også højere, hjulet af shortcovering på ryggen af prisstigningerne i Europa, våde forhold for den canadiske vårhvede, og risikoen for overraskelser i forbindelse med den amerikanske kvartalsrapport, der i aften offentliggøres og viser de faktiske amerikanske lagre pr. 1. september.

Dollaren forbliver stærk mod euroen, og det samme gør den russiske rubel. Fokus på de to største hvedeproducenter på den sydlige halvkugle, Argentina og Australien, opretholdes mens nedbøren fortsætter med at udeblive. I løbet af de næste par uger indikerer vejrprognoserne bedre chancer for regn i hjertet af det argentinske landbrugsområde, hvilket vil mindske risikoen for hård tørke. Den manglende nedbør i Argentina er primært en risikofaktor for vinterhveden, mens tilsåningen af sojabønner og majs er på det tidlige stadie.

Soja

Netop udsigten til nedbør påvirkede omvendt sojakomplekset negativt, kombineret med den skærpede amerikansk retorik over for Kina forud for næste runde handelsforhandlinger. Sojaskråen har de seneste to måneder handlet i et snævert handelsinterval på godt 10$, mellem 290-300 $/ton, uden at have haft held til at bryde i den ene eller anden retning. I øjeblikket tester vi på den tekniske front og igen nedsiden, hvor næste stop ved brud er bunden i 265 $ fra primo 2016. Forløbet af den amerikanske høst og sydamerikanske tilsåning bliver en vigtig faktor for retningen frem mod nytår, men vi forholder os prispessimistiske med handelsforhandlinger der efterhånden trækker ud i lige så stor stil som Brexit.