Nogle landmænd oplever at blive kontaktet af et fagforbund, som vil indgå overenskomst med dem, hvilket har fået en del spalteplads i medierne på det seneste.

- Når man bliver kontaktet, har man i teorien to valg. Man kan indgå overenskomsten, eller man kan nægte. Vælger man det sidste, er der risiko for, at fagforbundet iværksætter en konflikt imod ens virksomhed, så nogen vil mene, at man reelt ikke har noget valg, konstaterer juridisk konsulent Bodil Just fra Patriotisk Selskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gode råd til mødet med fagforbundet

- Uanset hvad kan man aftale et møde med fagforbundet, hvor situationen kan diskuteres. Mødet kan med fordel holdes på neutral grund, fx hos landboforeningen, hvor landmandens rådgiver kan deltage i mødet, siger Bodil Just og tilføjer, at landmanden bør forberede sig grundigt inden mødet. Han bør kende vilkårene for sine ansatte, herunder blandt andet deres ansættelseskontrakter, opholdspapirer og indholdet i virksomhedens APV.

- Man skal på forhånd gøre sig klart, hvad man kan acceptere, og særligt hvad man ikke kan acceptere. Og så skal man aldrig underskrive en aftale til mødet. I stedet skal man bede om at få den med hjem, så man i ro og mag kan gennemgå den med sin rådgiver, påpeger Bodil Just.

- Når man først har tegnet overenskomst, kan man nemlig som altovervejende hovedregel ikke frigøre sig fra den igen - ikke engang ved at melde sig ud af organisationen. Det vil sige, at selvom man melder sig ud af arbejdsgiverorganisationen, vil ens virksomhed fortsat være bundet af overenskomsten, indtil den er afløst af en ny.

Ikke ret til kontrolbesøg

Nogle landmænd oplever, at et fagforbund kommer på kontrolbesøg i virksomheden, uden at landmanden har tegnet overenskomst med dem:

- Det er fagforbundet ikke berettiget til, og de kan ikke kræve at se ansættelsesbeviser eller lønsedler. Derfor er man, i en sådan situation, i sin gode ret til at bede fagforbundet om at forlade området igen, afslutter Bodil Just.