Chefkonsulent Karsten Flemin, Landbrug & Fødevarer, kom som sædvanligt på årsmødet i Videncenter for Svineproduktion med en prognose for svinenoteringen.

Den aktuelle forventning til den sidste del af 2015 er en notering på 9,25, og i første kvartal 2016 er forventningen en notering helt nede på 9,00 kroner. I de efterfølgende kvartaler er forventningen 9,75 og den forventede notering i fjerde kvartal 2016 er der endnu ikke sat tal på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Karsten Flemin har ikke taget højde for, hvordan sygdomsudbrud rundt om i verden kan påvirke priserne, ligesom han heller ikke forventer, at den europæiske grillsæsonbliver lige så dårlig som sæsonen i 2015.

Begrundelsen for de fortsat klemte priser er blandt andet en generelt stigende svineproduktion i mange lande. Eksempelvis stiger svineproduktionen kraftigt i spanien, hvor svneholdet er karakteriseret ved store sohold, der er ejet af store selskaber og ikke umiddelbart lukkes ned.

Desuden ses der generelt en kraftig effektivitetsstigning de fleste steder.

Til gengæld stiger den kinesiske svineproduktion ikke nævneværdigt, og da den kinesiske svineproduktion tegner sig for omtrent halvdelen af verdens svineproduktion, er det positivt set med danske briller, da importen øges.

Men på den lidt længere bane forventer Karsten Flemin dog, at den Kina igen vil øge produktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den pressede økonomi er da også medvirkende til, at der hvert år slagtes en halv million færre svin i Danmark, samtidig med at smågriseproduktionen øges med en halv million grise. Det har i flere år givet en eksportstigning på cirka en million smågrise.

- På kort sigt er der ingen grund til at tro, at trenden vil vende. Jeg vil bruge et par slides på situationen i de lande smågrisene kører til, vurderer Hans Aarestrup, direktør i Danske Svineproducenter, der hvert år står bag fremlæggelsen af prognosen for smågrisenes afregningspriser.

Eksempelvis er italienerne også begyndt at aftage mange smågrise. De får nu tre-fire træk dagligt.

- 25.000 lastvognstræk om året kører af sted med levende grise. Det er et på alle måder imponerende tal, sagde Hans Aarestrup.

Han konkluderer på baggrund af de aktuelle udsigter, at prisen på smågrisene i 2016 bliver 350 kroner i gennemsnit, uanset hvilken notering man vælger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Følsomheden i forhold til den tyske slagtesvinenotering er 41 kroner pr. 10 cent. Vores anbefaling er, at man vælger at afregne efter Nord-Vest-noteringen, hvis man skal eksportere, da det er den, som udlændingene er mest trygge ved, og som derfor er mest holdbar og kan give de største tillæg, sagde Hans Aarestrup.

Han mener, at danske griseringe lige så godt kan vælge beregnet notering som udgangspunkt, men hvis de gerne vil følge markedet, kan de kombinere den med Nordvest-noteringen.

Hans Aarestrup erkender, at han har tegnet et træls billede, fordi prisen gerne skal op påden anden side af 50 euro for få økonomi i soholdet.

Det kommer det til at knibe med i 2016 selv inklusive tillæg, fastslog han. Det er et træls billede når man ved at vi gerne skal på den anden side af 50 ? for få økonomi i soholdet. Det kommer det til at knibe med i 2016 selv inklusive tillæg.