Der sker regulering ind ad bagdøren.

Det sagde administrerende direktør i Dansk Erhverv Jens Klarskov, da han fredag deltog i debat på Folkemødet 2014 på Bornholm omkring overimplementering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrug & Fødevarer har flere gange kommet med eksempler på EU-lovgivning, der rammer danske landmænd hårdere end landmænd i vores nabolande.

Også Dansk Erhverv havde en eksempel, som blev fremhævet under debatten.

Ifølge en EU-lov skal støj på arbejdspladser holdes under 85 decimbel - er det højere er det skadeligt.

Men da reglen kom ud i danske virksomheder, er der kommet en uheldig tilføjelse.

- Et eller andet sted i implementeringsprocessen fra Bruxelles til virksomhederne, bliver det i Danmark besluttet, at støjen heller ikke må "føles" belastende. Jeg aner ikke, hvordan det er kommet ind, siger Jens Klarskov, administrerende direktør, Dansk Erhverv, der mener det er meget svært at forholde sig til reglen, der handler om, hvordan noget føles for en bred skare af mennesker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uopmærksomhed

På spørgsmålet om, hvordan denne særligt danske tilføjelse er kommet ind, svarer Jens Klarskov, at han ikke aner det.

Enten er det sket i forbindelse med, at reglen er blevet ført ud i livet, eller også har tilføjelsen hele tiden været en del af lovgivningen og således er blevet godkendt af politikerne.

- Den ekstra foranstaltning kan være sket i bemyndigelsen, men det kan også være, at Folketinget rent faktisk har vedtaget den, og her er det jeg snakker om den ubevidste uopmærksomhed. Har Folketingets politikere været tiltrækkeligt opmærksomme på, hvad det egentlig betyder, når man lukker en regulering med sådan en karakter løs i det danske samfund? Hvis de havde været opmærksomme på det, ville mange nok have sagt: "hov, stop lige en halv".

Jens Klarskov kalder det en stor fejl, hvis politikerne ikke har fanget tilføjelsen med, at støj kan "føles" belastende.

Han opfordrer danske politikere, men også de danske brancheorganisationer til at blive bedre til at fange denne form for overimplementeringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har foreslået sammen med Landbrug & Fødevarer, at man tvinger ministerierne til at kortlægge implementeringens konsekvenser meget bedre, end man gør i dag, eller at det bliver en fast del af en arbejdsrutine. Det burde være noget helt naturligt at gøre.

Ifølge Jens Klarskov er det på erhvervsområdet omkring 70 procent af den danske lovgivning, som er baseret på EU-regler.